Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Ku Klux Klan – Η εξάπλωση της ρατσιστικής οργάνωσης – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Στις αρχές του 1920 η ρατσιστική οργάνωση της Ku Klux Klan είχε ιδιαίτερη άνθηση. Απαριθμούσε πέραν των 4 εκατομμύριών ενεργών μελών. Ήταν το δεύτερο κύμα εξάπλωσης της μετά την ίδρυση της το 1865.

Ο λόγος ήταν η μαζική μετανάστευση αφροαμερικανών από τον νότο στον βορρά, αλλά και οι κάθοδος εβραίων και καθολικών μεταναστών.

Πολλοί ισχυροί άνθρωποι τάχθηκα ανοικτά μαζί τους, όπως επίσης και οι προτεστάντες, που φοβόντουσαν την πολιτική δύναμη του Πάπα και της Καθολικής εκκλησίας.

Η ανάπτυξη της οργάνωσης τροφοδοτήθηκε επίσης και από την βουβή ταινία Birth of a Nation (1915) όπου τους παρουσίαζε σαν μια ηρωική ομάδα, απαραίτητη για την διατήρηση των αμερικανικών αξιών αλλά και της υπεροχής της λευκής κοινωνικής τάξης. Η ταινία έφτασε σε κάθε σπίτι δείχνοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο για την ρατσιστική οργάνωση.

Το 1925 και ’26 η Ku Klux Klan έκανε 2 μεγάλες πορείες στην Washington όπου στην ουσία έδειχνε τα δόντια της και έστελνε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Η ανοδική της πορεία συνεχίστηκε μέχρι την δεκαετία του 60’ όταν ξεκίνησε το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων. Από τότε, η ένταξη στην ρατσιστική οργάνωση μειώθηκε σημαντικά.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η οργάνωση μετράει πολλά μέλη.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.