Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Το λούσιμο των προβάτων

Η ιδέα για το σημερινό κείμενο, που αφορά το λούσιμο των κοπαδιών, ξεκίνησε από την συγκεκριμένη φωτογραφία, που όταν την είδα, θυμήθηκα τις ιστορίες που μου έλεγε ο πατέρας μου, που πήγαινε να λούσει τα πρόβατα με τον παππού μου.

Όπως τα θυμάμαι, η διαδικασία για το λούσιμο των προβάτων ήταν αρκετά δύσκολη και πολύωρη, αφού έπρεπε να οδηγήσεις το κοπάδι κοντά στην θάλασσα και με την βοήθεια των σκύλων, που μάντριζαν τα πρόβατα για να μην φεύγουν δεξιά και αριστερά, τα έριχνες στην θάλασσα προκειμένου να καθαριστούν.

Μερικές φορές η διαδικασία γινόταν 2-3 φορές ώστε να καθαρίσουν καλά τα πρόβατα. Αν η θάλασσα ήταν βαθιά, υπήρχαν βοσκοί που έβαζαν κάποιον στην θάλασσα, που ήξερε να κολυμπάει καλά, ώστε να βοηθά τα ζώα να βγαίνουν από το νερό. Μάλιστα θυμάμαι που μου έλεγε πως το νερό της θάλασσας λερωνόταν πάρα πολύ από τις σκόνες και τις ακαθαρσίες που είχαν τα πρόβατα.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρω, πως δεν είχαν όλοι οι βοσκοί την ευχέρεια να έχουν θάλασσα κοντά στις μάντρες τους έτσι κάποιοι έπρεπε να κάνουν ένα μακρινό ταξίδι, που μπορούσε να διαρκέσει και 2-3 μέρες ώστε να λούσουν τα πρόβατα τους. Στις περιοχές μας, (είμαι από Ξυλοτύμβου) οι βοσκοί έπαιρναν τα ζώα στην Ορμήδεια να τα λούσουν, κάπου κοντά στην παραλία του “Ρομάντζο”.

Όσον αφορά την πανέμορφη φωτογραφία, να είμαι ειλικρινής δεν κατάφερα να εντοπίσω ποιο τοπίο απεικονίζει αφού σε ένα site βρήκα ότι είναι στον ποταμό του Λιοπετριού, στην Αμμόχωστο, ενώ σε ένα άλλο site βρίσκω ότι απεικονίζει μια παραλία κοντά στην Καλογραία, στην Κερύνεια. Αν ξέρει κάποιος ας μας ενημερώσει.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (0):

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.