Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

David Kirby – Ο θάνατος που συγκλόνισε την Αμερική – Μικρό Βιογραφικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Ο David Kirby ήταν Αμερικανός ακτιβιστής που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1957 στο Stafford του Ohio, των ΗΠΑ.

Μικρός κατάλαβε ότι διέφερε από τα άλλα αγόρια έτσι όταν ενηλικιώθηκε και αντιλήφθηκε την διαφορετικότητα του, αποφάσισε να μιλήσει στους γονείς του για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Η αντίδραση της οικογένειας του ήταν κακή, έτσι αποφάσισε να φύγει και να μετακομίσει στο Los Angeles.

Εκεί εντάχθηκε στην λοάτκι κοινότητα λαμβάνοντας μέρος σε διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των gay αλλά και ενημερώνοντας τον κόσμο για την ασθένεια HIV/AIDS, που βρισκόταν σε έξαρση.

Ο ιός θεωρείτο “κακή ασθένεια” γιατί την είχαν συνήθως πόρνες, ναρκομανείς και gay.

Η ιατρική κοινότητα, δεν είχε ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα αντιμετωπίσει τον ιό, που σε συνδυασμό με την αργή επώαση του, μεταδιδόταν πολύ εύκολα στους νέους.

Από την εξάπλωση του ιού δεν γλύτωσε ο David, που διαγνώστηκε με HIV/AIDS το 1987, σε ηλικία 29 ετών.

Γνωρίζοντας την τύχη, που είχαν οι ασθενείς με HIV/AIDS, αποφάσισε να αφιέρωση τον εναπομείναντα χρόνο της ζωή του βοηθώντας τους.

Δυο χρόνια αργότερα, όταν δεν μπορούσε να συντηρείτε μόνος του, επικοινώνησε με τους γονείς του και τους εξήγησε την κατάσταση. Εκείνοι έδειξαν άμεσα ενδιαφέρον και πήγαν να τον συναντήσουν εκεί που νοσηλευόταν.

Οι συνθήκες στο νοσοκομείο ήταν απελπιστικές για τους ασθενείς HIV/AIDS, έτσι τον μετάφεραν στο Pater Noster House.

Εκεί γνώρισε την Peta, τρανσέξουαλ ακτιβίστρια, που είχε την ασθένεια και δούλευε εθελοντικά. Αυτή, γνωρίζοντας το μαρτύριο, του έδινε κουράγιο.

Μέσω αυτής, γνώρισε και την Therese Frare, φοιτήτρια δημοσιογραφίας, επίσης ακτιβίστρια, που ήθελε να μαζέψει φωτογραφίες για να τις παρουσιάσει σε ένα project της με θέμα τον ιό HIV/AIDS.

Είχε ζητήσει άδεια από τον David, να τον φωτογραφίζει. Αυτός απάντησε θετικά, εφόσον δεν θα έχει προσωπικό όφελος από αυτές και θα τις χρησιμοποιεί για ενημέρωση του κοινού.

Όσο περνούσε ο καιρός, η κατάσταση του David χειροτέρευε. Το σώμα του δεν ανταποκρινόταν στις φαρμακευτικές αγωγές έτσι οι γιατροί τον ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο.

Μέρες αργότερα, στις 5 Μαΐου του 1990, αφού είπε στους γονείς του “είμαι έτοιμος” άφησε την τελευταία του πνοή.

Η Therese Frare, που ήταν εκεί την στιγμή που ξεψυχούσε, αποθανάτισε τις τελευταίες του στιγμές και τις δημοσίευσε στο περιοδικό LIFE, προκαλώντας ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στους Αμερικάνους.

Η φωτογραφία εξόργισε την καθολική εκκλησία, αφού όπως υποστήριζε, έμοιαζε στην εικόνα Της Παναγίας που κρατάει τον Ιησού, μετά την σταύρωση. Επιπλέον, έτυχε άσχημης κριτικής από την gay κοινότητα γιατί πίστευαν ότι ξεπουλήθηκαν για την φήμη.

Η φοιτήτρια δημοσιογραφίας, που έγινε γνωστή μέσω της φωτογραφίας του David, τήρησε την υπόσχεση της και δεν έβγαλε κανένα κέρδος απ’ αυτές.

 

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (2):

  1. Antonios Boultadakis

    September 16, 2023 at 4:42 pm

    δεν εχει να κάνει με φωτογραφία το συγκεκριμένο,στην ενότητα πρόσωπα είναι ξ θέση του,.

    Reply
    • Chris Pinturicchio

      September 16, 2023 at 4:46 pm

      Είναι και σ’ αυτήν την κατηγόρια το κείμενο.

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.