Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Dorothea Lange – Αναμνήσεις μιας φωτογραφίας – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Κατά την διάρκεια της μεγάλης ύφεσης, η φωτογράφος Dorothea Lange εργαζόταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα Farm Security Administration [FSA]. Σκοπός του ήταν η ευαισθητοποιήσει και η παροχή βοήθειας στους φτωχούς αγρότες.

Την Florence Owens Thompson την συνάντησε στο Nipomo της California. Έμενε με τα παιδιά της σε ένα καταυλισμό από εργάτες, που καταστραφήκαν οικονομικά από τις αποτυχημένες καλλιέργειες μπιζελιών.

Είδα και πλησίασα την πεινασμένη και απελπισμένη μητέρα, σαν να με τράβηξε ένας μαγνήτης. Δεν θυμάμαι πώς της εξήγησα την παρουσία μου ή την κάμερά μου, αλλά θυμάμαι ότι δεν μου έκανε ερωτήσεις.

Dorothea Lange

Η ταυτότητα της Thompson ήταν άγνωστη, ασχέτως πως οι φωτογραφίες της απέκτησαν μυθικές διαστάσεις. Ο τύπος την αποκαλούσε μετανάστρια μητέρα. Ανακαλύφθηκε ποια ήταν προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Δεν ρώτησα το όνομά της ή την ιστορία της. Μου είπε την ηλικία της, ότι ήταν 32. Είπε ότι ζούσαν με κατεψυγμένα λαχανικά από τα γύρω χωράφια και πουλιά που σκότωσαν τα παιδιά. Είχε πουλήσει τα λάστιχα από το αυτοκίνητό της για να αγοράσει φαγητό.

Dorothea Lange

Η ίδια έβλεπε τις φωτογραφίες στα ΜΜΕ με ανάμεικτα αισθήματα. Χαιρόταν που υπήρξε ευαισθητοποίηση αλλά θυμόταν με λύπη την άσχημη εποχή.

[Η Lange] δεν την ξεπέρασε ποτέ. Για μένα, ήταν η πιο σπουδαία φωτογραφία. Και οι άλλες ήταν θαυμάσιες αλλά αυτή ήταν ξεχωριστή….. Αθάνατη.

Roy Stryker, επικεφαλής τμήματος του FSA

Από την φωτογραφία δεν επωφελήθηκε ποτέ. Το μόνο όφελος που είδε, προς το τέλος της ζωής, ήταν που έγινε έρανος στην χώρα για την νοσηλεία της όταν είχε καρκίνο.

Πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 1983. Στο τάφο της γράφει Μετανάστρια Μητέρα – Ένας θρύλος της αμερικανικής μητρότητας.

 

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.