Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Η ιστορία για τις δυο κάρες του Αγίου Λαζάρου – Μικρό ιστορικό

Αύριο είναι το Σάββατο του Λαζάρου όπου μαζί με την Κυριακή των Βαΐων έχουν μια ξεχωριστή θέση στο εκκλησιαστικό έτος μιας και είναι μέρες χαρές που παρεμβάλλονται μεταξύ της μετάνοιας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και του πένθους της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης εκκλησίας, μετά την ανάσταση του, ο Άγιος Λάζαρος φοβούμενος για την ζωή του θα εγκαταλείψει την Ιουδαία και θα έρθει στην Κύπρο. Εδώ θα διοριστεί από τον Απόστολο Παύλο και Βαρνάβα ως πρώτος επίσκοπος Κιτίου. Θα ζήσει ακόμα 30 χρόνια και θα θαφτεί για δεύτερη φορά. Σήμερα η κάρα του Αγίου βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα.

Σύμφωνα όμως με την παράδοση της Καθολικής εκκλησίας, ο Άγιος μαζί με την Μαρία και την Μάρθα θα φύγουν και θα καταλήξουν στην Γαλλία. Εκεί θα κηρύξουν τον Χριστιανισμό και θα διοριστεί ως πρώτος επίσκοπος της Μασσαλίας. Κατά τους διωγμούς από τον Δομιτιανό θα φυλακιστεί και θα αποκεφαλιστεί. Οι πιστοί πήραν στην κατοχή τους το κεφάλι του και σήμερα βρίσκεται στην εκκλησία του στην Μασσαλία.

Το θέμα που προκύπτει από τις ιστορίες είναι ότι δεν γίνεται ο Άγιος Λάζαρος να έχει 2 κάρες, μια στην Κύπρο και μια στην Γαλλία. Αυτό το περίεργο το είχαν επισημάνει παλαιότερα και κάποιοι περιηγητές όπως ο Seigneur de Villamont, τον Μάιο του 1589 αλλά και ο Richard Pococke τον Νοέμβριο του 1738.

Το CNN ασχολήθηκε με το θέμα και ζήτησε άδεια ώστε να ραδιοχρονολόγηθουν οι 2 κάρες προκειμένου να αποφανθούν ποια από τις δύο είναι αληθινή αλλά η Μητρόπολη Κιτίου δεν δέχτηκε τη διεξαγωγή της έρευνας. Δεν γνωρίζουμε τι απάντησαν οι Γάλλοι.

 

Πίνακας: Peter Paul Rubens & Juan de Flandes

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.