Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Κυκκώτης: Η ιστορία της καμήλας

Σήμερα θα παραθέσουμε ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο, του αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Κυκκώτη, “Δρόμος μετ’ εμποδίων (1971)”, όπου εμπεριέχει μια πολύ όμορφη ιστορία που έχει να κάνει με τον βίο της Κύπρου μας.

Προτού παραθέσω το απόσπασμα θεώρησα πρέπον να αναφερθώ εν τάχει στον βίο του αρχιμανδρίτη. Ο Ιερόθεος γεννήθηκε στο χωριό Μουτουλλάς το 1905, φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (1926-1930) και μετέπειτα στην Σχολή Σαμουήλ (1930-1932).

Αμέσως μετά, το 1933, μετέβη για σπουδές στη Θεολογική Σχολή Αθηνών όπου και απελάθηκε το 1936 από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου λόγω των δημοσιεύσεων του που έκανε στην κυπριακή εφημερίδα “Ελευθερία”.

Μετά την απέλαση του, συνέχισε τις σπουδές του στο King’s College του Λονδίνου όπου υπηρέτησε ως ιεροδιάκονος στην αρχή και εφημέριος στη συνέχεια σε διάφορους ναούς. Στο Λονδίνο, δίδαξε την ελληνική γλώσσα στα παιδιών των αποδήμων αλλά και ανέπτυξε πλούσια συγγραφική δράση. Απεβίωσε το 1972 στο Λονδίνο.

Απόσπασμα

“Ο καθηγητής της φιλοσοφίας με ηρώτησε κάποτε ενώπιον των συμφοιτητών μου αν οι Κύπριοι είναι ευχαριστημένοι από την Βρεττανικήν διακυβέρνησιν. Του απήντησα ότι δεν γνωρίζω κανένα λαόν που είναι ευχαριστημένος υπό ξένην διοίκησιν.

Κάπως στενοχωρημένος από την απάντησίν μου εσυνέχισεν. «Αν σας αφήσωμεν ημείς θα σας πάρει ο Μουσολίνι. Θα το επροτιμούσατε αυτό;»

Του απήντησα ότι «στην Κύπρον λένε ότι ηρωτήθη κάποτε η καμήλα ποίον δρόμον προτιμά, τον ανηφορικόν ή τον κατηφορικόν. Και η καμήλα απήντησεν, ‘μα δεν υπάρχει ίσιος δρόμος;’. Είναι ανάγκη», του είπα, «να είμαστε κάτω από σας ή από τον Μουσολίνι;»

Οι συμφοιτηταί μου εκάγχασαν και εζητούσαν κάθε λίγο να τους είπω την ιστορίαν της καμήλας. Όλον το Κολλέγιον έμαθεν την ιστορίαν της καμήλας και μέχρι προ ολίγων ετών ακόμη, όταν τυχαίως συναντούσα συμφοιτητάς μου, εγελούσαμεν με την ιστορίαν της καμήλας. Ακόμη και ο σχολάρχης την επληροφορήθη”.

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (3):

  1. Άιναφετς

    July 2, 2018 at 11:47 am

    Κρατώ την ιστορία της καμήλας και εύχομαι “ίσιο δρόμο”! 😉

    ΑΦιλιά και καλή “ίσια” βδομάδα θα μας ευχηθώ! 🙂

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      July 2, 2018 at 11:57 am

      Τρομερή ιστορία Στεφανία μου. Καλή βδομάδα και καλό μήνα.

      Reply
  2. F.

    July 2, 2018 at 7:56 pm

    Αυτά τα κίβδηλα διλήμματα που μας θέτουν…
    Σπουδαία φυσιογνωμία, Chris. Κι αυτός στο περιθώριο…

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.