Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Γης Μαδιάμ: Μικρό ιστορικό

Ο Μαδιάμ ήταν ένας από τους γιους που απέκτησε ο Αβραάμ με την Χετούρα. Οι απόγονοι του Μαδιάμ είχαν ονομαστεί Μαδιανίτες.

Η περιοχή που κατείχαν οι Μαδιανίτες ήταν γνωστή ως Μαδιάμ ή γη Μαδιάμ. Κατά γενική παραδοχή οι Μαδιανίτες ζούσαν στο βορειοδυτικό τμήμα της Αραβίας, κοντά στον κόλπο της Άκαμπα.

Οι απόγονοι του Μαδιάμ ήταν κατά κύριο λόγο νομάδες αν και σε αναφορές, κατά την εποχή του Μωυσή, λέγεται ότι ζούσαν και σε πόλεις. Μάλιστα, στην εν λόγω εποχή, είχαν ευημερήσει ιδιαίτερα αφού είχαν δεκάδες χιλιάδες γαϊδούρια, βόδια κτλ. Ο πλούτος τους προερχόταν από το εμπόριο και τις λεηλασίες.

Οι Μαδιανίτες, σε κάποια φάση της ιστορίας τους, ήρθαν σε ρήξη με τους Ισραηλίτες όταν συνεργάστηκαν με τους Μωαβίτες, μισθώνοντας τον προφήτη Βαλαάμ να καταραστεί το Ισραήλ. Όταν η προσπάθεια απέτυχε, ο Βαλαάμ τους πρότεινε να χρησιμοποιήσουν γυναίκες ώστε να παρασύρουν τους άντρες του Ισραήλ σε σεξουαλική ανηθικότητα.

Οι Ισραηλίτες, υπακούοντας σε θεϊκή εντολή, πήραν εκδίκηση από τους Μαδιανίτες λεηλατώντας τις πόλεις τους. Είχαν σκοτώσει όσους βρήκαν εκτός από τις κοπέλες τις οποίες αιχμαλώτισαν.

Χρόνια μετά, οι Μαδιανίτες κατάφεραν να ανακάμψουν από τις λεηλασίες που υπέστησαν και δυνάστευσαν τους Ισραηλίτες για 7 χρόνια. Αφού βασάνισαν αρκετά τους Ισραηλίτες, ο Γεδέων συσπείρωσε τους Ισραηλίτες κατατροπώνοντας εκ νέου τους Μαδιανίτες. Έκτοτε, οι Μαδιανίτες δεν αναφέρονται πουθενά στην ιστορία.

Η νίκη του Ισραήλ επί του Μαδιάμ χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για να  καταδείξει την κατατρόπωση μιας εχθρικής δύναμης ή εννοεί την λεηλασία ενός χώρου, για παράδειγμα “οι οπαδοί του…  έκανα γης Μαδιάμ το γήπεδο τους μετά την ήττα τους.”

* To κείμενο είναι αφιερωμένο στην Χρίστη Λοϊζίδου Χατζηβαρνάβα που ρώταγε να μάθει για την γη του Μαδιάμ.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (3):

  1. διονύσης μάνεσης

    March 6, 2019 at 4:32 pm

    Υπακούοντας σε θεϊκή εντολή τους σκότωσαν όλους εκτός από τις γυναίκες που τις αιχμαλώτισαν;

    Αααχ, αυτές οι θεϊκές εντολές!..

    Για να εξισορροπήσεις τις αναφορές, μάλλον πρέπει να μας περιγράψεις και τη Γη της επαγγελίας την επόμενη φορά 🙂 🙂

    Πολλά φιλιά, καλό μήνα!

    Reply
    • Chris Pinturicchio

      March 6, 2019 at 8:48 pm

      Καλό μήνα Διονύση μου : )
      Τι να κάνουμε με αυτές τις θεϊκές εντολές!

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.