Να κεράσω ένα τσάι κουρτουνιά;

Η κουρτουνιά (Ricinus Communis) είναι ένας ποώδες θάμνος, της οικογένειας των ευφορβιοειδών. Το χρώμα του είναι γυαλιστερό ιώδες ή κόκκινοπράσινο και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 10 με 12 μέτρα και σε πλάτος τα 4 με 5.

Το φυτό είναι ιδιαίτερα τοξικό, ιδίως οι καρποί του, όπου μπορούν να σκοτώσουν μέχρι και άνθρωπο. Η τοξική ουσία του φυτού ονομάζεται ρικίνη. Από τους καρπούς του φυτού παράγεται το καστορέλαιο όπου χρησιμοποιείτε στην βιομηχανία φαρμάκων, στην κατασκευή σαπουνιών, σαν λάδι μηχανής κατά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο αλλά και σαν καλλωπιστικό διότι είναι ενυδατικό έλαιο όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μαλλιά, τα φρύδια κτλ. Κύρια παραγωγός χώρα του καστορέλαιου είναι η Ινδία.

Η ρικίνη, ως ουσία, χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από πολλούς κακοποιούς προκειμένου να ξεπαστρέψουν κάποιον. Αν και ο θάνατος με την ρικίνη είναι πολύ αργός, εντούτοις χρησιμοποιούταν αρκετά συχνά στο παρελθόν μιας και άφηνε λίγο ως καθόλου ίχνη. Κάτι τέτοιο έκανε ο χημικός Walter White, στην θρυλική σειρά “Breaking Bad” όπου σκότωσε 2 άτομα με την ρικίνη.

Κλείνοντας να αναφέρω ότι στην Κύπρο χρησιμοποιούμε σκωπτικά την έκφραση “κάμε του τσάι κουρτουνιά”, ώστε να κοροϊδέψουμε τους ηττημένους, αυτούς που έχασαν στο ματς, στο στοίχημα κτλ.

Previous Post
Next Post

2 Comments

  • Ω! Και νόμιζα πως το καστορέλαιο που έχω χρησιμοποιήσει προερχόταν απ’ το λίπος του συμπαθέστατου Κάστορα! 😉
    Και δεν θα πω, στην υγειά μας, χαχαχα! 😛

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: