Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Χαιρετίσματα από τις αποικίες – Φωτογραφικό άλμπουμ

Σήμερα θα παρουσιάσουμε διάφορες postcards που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που έβλεπαν οι ευρωπαίοι αποικιοκράτες τις αποικίες τους. Πιθανόν, οι πιο κάτω εικόνες να είναι και ένα δείγμα του πολιτισμού μας.

Οι postcards, όπως αναφέραμε και σε παλαιότερο post, χρησιμοποιούνταν συχνά για να περάσουν διάφορα μηνύματα, σαν ένα είδος προπαγάνδας. Αυτό το κόλπο το χρησιμοποίησαν και οι   αποικιοκράτες, όπου έδειχναν στον υπόλοιπο κόσμο την δύναμη του έθνους τους ή την ανωτερότητα που είχαν σαν λαός σε σχέση με την αποικία που κατείχαν.

Αν και αυτό από μόνο του είναι πολύ άσχημο και συνάμα ρατσιστικό, εντούτοις δεν σταματά μέχρι εδώ αφού το χειρότερο απ’ όλα ήταν η απεικόνιση των γυμνών ιθαγενών κοπελών που ζούσαν στις αποικίες.

Ο λόγος που γινόταν αυτό, ήταν για να δείξουν στο υπόλοιπο κόσμο πόσο όμορφες γυναίκες υπάρχουν στις αποικίες, ώστε να προσελκύσουν περισσότερους ευρωπαίους να έρθουν να δουλέψουν εκεί ή να ενταχθούν στο αποικιακό στρατό. Μάλιστα, τις παρουσίαζαν με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνουν “εύκολες”, σέξι και ότι θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν όλες τις “ανάγκες” που έχει ένας άντρας.

Το πιο λυπηρές γεγονός, κατά την δική μου ταπεινή άποψη, ήταν ότι αυτές οι γυναίκες εκπορνεύονταν εν αγνοία τους και παρά την θέληση τους. Δυστυχώς, οι “πολιτισμένοι” αποικιοκράτες, άφηναν να διακινούνται ελεύθερα στις χώρες τους αυτές οι  postcards ασχέτως πως ήταν ένα είδος πορνογραφικού υλικού.

……………………………………………..

Τα postcards εμφανίστηκαν περίπου την δεκαετία του 1840 και έγιναν διάσημα τις δεκαετίες του 1870 με 80. Ήταν ο φθηνότερος τρόπος επικοινωνίας, έτσι ο κόσμος τα χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα. Αρχές του 1900 εμφανίστηκαν και έγχρωμα postcards, κάτι που αύξησε ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις τους.

 

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (1):

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.