Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Sarah Breedlove: Από την δουλεία στα πλούτη – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Η Sarah Breedlove, γνωστή και Madam C. J. Walker, γεννήθηκε στο Delta της Louisiana τον Δεκέμβριο του 1867. Ήταν η τυχερότερη από τα αδέρφια της διότι γεννήθηκε 3 χρόνια μετά την διακήρυξη της χειραφέτησης. Οι άλλοι γεννήθηκαν σκλάβοι. Ορφάνεψε στην ηλικία των 7.

Στην ηλικία των 14 παντρεύτηκε ώστε να αποφύγει την κακοποίηση που δεχόταν στο σπίτι από τον κουνιάδο της. Μετά από 3 χρόνια γάμου έκανε το μοναδικό της παιδί, την A’Lelia. Από τότε ήθελε να μαζέψει χρήματα  για να την στείλει σε σχολείο. Το επίθετο Walker το πήρε από τον τρίτο της γάμο.

Εργάστηκε σκληρά, σε διάφορους τομείς, μέχρι που ασχολήθηκε επαγγελματικά με προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Στην αρχή πωλούσε προϊόντα άλλων παίρνοντας προμήθεια μέχρι που λάνσαρε τα δικά της προϊόντα, μέσω της εταιρείας Madame C.J. Walker Manufacturing Company.

Στα επόμενα χρόνια, εφαρμόζοντας πρωτοπόρες μεθόδους μάρκετινγκ, κατάφερε να γίνει η πρώτη αυτοδημιούργητη εκατομμυριούχα της Αμερικής έχοντας σε πολλές διοικητικές θέσεις μαύρες γυναίκες.

Δώρισε μεγάλα ποσά σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ενώ έκτισε το Villa Lewaro, ένα τεράστιο κτίριο που παρείχε δωρεάν στέγη στις φτωχές οικογένειες της αφροαμερικανικής κοινότητας. Έδινε αφιλοκερδώς σεμινάρια σε γυναίκες για το πώς διοικούνται οι επιχειρήσεις ώστε να ανεξαρτοποιηθούν από τους άντρες τους.

Μετά τον θάνατο της, τον Μάιο του 1919, η επιχείρηση της επεκτάθηκε και εκτός Αμερικής, σε πάρα πολλές χώρες. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία είναι ενεργή.

Για χάρη της, το 1927, χτίστηκε το  “The Madame Walker Theatre Center” στην Indianapolis ενώ το 1993 εισήχθη στο National Women’s Hall of Fame της Αμερικής.

 

ό

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.