Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

František Drtikol – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

O František Drtikol ήταν Τσέχος avant-garde φωτογράφος που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1883.

Μικρός έδειξε αγάπη στις τέχνες και θέλησε να γίνει ζωγράφος. Ο πατέρας του πίστευε ότι ήταν καλύτερο να γίνει φωτογράφος έτσι τον έστειλε να μαθητέψει στον Antonín Mattas.

Το 1901 θα φύγει από την Τσεχία ώστε να σπουδάσει φωτογραφία στο Iνστιτούτο διδασκαλίας και έρευνας στην Γερμανία. Μετέπειτα, αφού θα ταξιδέψει σ’ ολόκληρη την Ευρώπη θα επιστρέψει στην Τσεχία και θα ανοίξει το δικό του στούντιο.

Εμπνέομαι από τρία πράγματα, τη διακοσμητικότητα, την κίνηση και την ακινησία/έκφραση των επιμέρους γραμμών. Στη συνέχεια χρησιμοποιώ το φόντο και τα στηρίγματα – απλά αντικείμενα όπως κύκλοι, κυματιστές γραμμές. Αφήνω την ίδια την ομορφιά της γραμμής να κάνει εντύπωση, χωρίς εξωραϊσμό, καταστέλλοντας ό,τι είναι δευτερεύον… ή αλλιώς χρησιμοποιώ το σώμα ως διακοσμητικό αντικείμενο, τοποθετώντας το σε διάφορες ρυθμίσεις και φώτα. Έτσι δημιουργώ όλες τις εικόνες μου.

Στην αρχή θα ασχοληθεί κυρίως με πορτρέτα φωτογραφίζοντας πολλούς διάσημος όπως τους T.G. Masaryk, Edvard Benes και Leos Janacek.

Την δεκαετία του 1920 θα ασχοληθεί με το γυμνό σώμα όπου πάντα τον γοήτευε. Ανέπτυξε ένα δικό του στυλ, παίζοντας με το φως και τις σκιές χρησιμοποιώντας κυβιστικά, art deco μοτίβα αλλά και στοιχεία εξπρεσιονισμού.

Είναι σαφές ότι ο Θεός δεν δημιούργησε ρούχα για τον άνθρωπο, γεννήθηκε γυμνός. Γι’ αυτό θεωρώ το γυμνό ως έργο του Θεού, στην ομορφιά του ως το πιο προφανές και ηθικό πράγμα. Υποστηρίζω ότι η ανθρωπότητα θα ήταν πιο φυσική, ειλικρινής και όμορφη αν είχε δώσει προσοχή στο γυμνό πιο συχνά. Με το γυμνό, οι κοινωνικές διακρίσεις εξαφανίζονται και η ομορφιά του ανθρώπου παραμένει.

Κατά την διάρκεια της καριέρας του έγινε σημείο αναφοράς για τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε.

Σήμερα, οι συλλογές του βρίσκονται στο Mουσείο διακοσμητικών τεχνών της Πράγας.

Πέθανε στην Πράγα τον Ιανουάριο του 1961.

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.