Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Η σχέση του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με την Κύπρο – Μικρό ιστορικό

Η σχέση του συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1564 – 1616) με την Κύπρο, έχει να κάνει με το έργο του “Οθέλλος” που η πλοκή του διαδραματίστηκε στο νησί.

Η τραγωδία γράφτηκε το 1603  και ήταν βασισμένη στο έργο του Giovanni Battista Giraldi, “Un Capitano Moro” (1565).

Αν και στο έργο δεν αναγράφει ακριβής τοποθεσία, αλλά αναφέρει αόριστα “σε ένα λιμάνι στην Κύπρο”, γρήγορα ταυτίστηκε  με το λιμάνι της Αμμοχώστου και το κάστρο που είχε δίπλα, λόγω της σημαντικότητας που είχε την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Το κάστρο, που σήμερα λέγεται “πύργος του Οθέλλου”, “κάστρο της θάλασσας” αλλά και “πύργος της Δυσδαιμόνας”, κτίστηκε τον 14ον αιώνα από τους Λουζινιανούς για την προάσπιση του λιμανιού.

Η τραγωδία αναφερόταν σε ένα μαύρο στρατηγό της Βενετίας, τον Οθέλλο, που παντρεύτηκε την Δυσδαιμόνα χωρίς την άδεια του πατέρα της, Βραβάντιου. Ο Ιάγος, ένας κακόβουλος στρατιώτης, που ήθελε να προαχθεί, αποφάσισε να δηλητηριάσει την σχέση του Οθέλλου με την Δυσδαιμόνα, αφού αυτός προωθούσε τον Κάσσιο αντί εκείνον.

Ο Οθέλλος τελικά στέλνεται στην Κύπρο για να πολεμήσει τους Τούρκους, μαζί με την Δυσδαιμόνα, τον Κάσσιο, τον Ιάγο και την Αιμιλία, την γυναίκα του τελευταίου. Ο Ιαγός τελικά καταφέρνει το ρήγμα στην σχέση του Οθέλλου με την Δυσδαιμόνα λέγοντας του ότι τον απατά με τον Κάσσιο. Αυτός, απογοητευμένος, την σκοτώνει πριν η Αιμιλία του εκμυστηρευτεί την πραγματική αλήθεια. Εκείνος, κυριευμένος από τις τύψεις αυτοκτονεί και η Αιμιλία δολοφονείται από τον Ιάγο.

Σύμφωνα με ιστορικούς, το πρόσωπο που ενέπνευσε τον συγγραφέα ήταν ο Χριστόφορος Μόρο, ενετός διοικητής της Αμμοχώστου του οποίου η γυναίκα του πέθανε στην Αμμόχωστο.

Αυτό δεν μπορεί να τεκμηριωθεί αφού πολλοί πιστεύουν το έργο γράφτηκε για ένα άλλο ενετό, τον Φραγκίσκο ντε Σέσσα, γνωστός ως “μαύρος καπετάνιος”, που υπηρετούσε στην Αμμόχωστο και συνελήφθη το 1544.

p.txtdownload1920px-Famagusta_01-2017_img26_city_walls_Othello_Towerrx_Shakespeare_Droeshout_1623

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.