Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Τελικά τι σημαίνει αυτή η χειρονομία;

Η παλαιότερη αναφορά της χρεώνεται στον Gautama Buddha (Βούδα). Την χρησιμοποιούσε για να διώξει τα κακά δαιμόνια, τις δυσκολίες, τις αρρώστιες, γενικά την κακή ενέργεια.

Σε άλλες χώρες, στις μεσογειακές κυρίως, την χρησιμοποιούσαν για να αποτρέψουν την κακή τύχη και να διώξουν το κακό μάτι, την βασκανία. Είναι κάτι παρόμοιο με το κτύπημα του χεριού στο ξύλο (“κτύπα ξύλο”).

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα της corna, όπως ονομάζεται στα ιταλικά, ήταν ο Giovanni Leone, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, που σε χειραψία του με ασθενείς της χολέρας, με το άλλο του χέρι έκανε την corna ώστε να μην προσβληθεί απ’ τον υιό.

Παρόμοιο με αυτό είναι και το κράτημα των όρχεων απ’ τους άντρες, όταν δουν κάποιον που θεωρούν γκαντέμη ή κάποιον που θέλουν να αποφύγουν. Στην Ελλάδα για παράδειγμα όταν δουν κάποιο παπά πιάνουν τους όρχεις τους.

Πέραν των πιο πάνω, χρησιμοποιείται, σχεδόν παγκόσμια, ως ένδειξη του απατημένου συζύγου (κερατάς), βάζοντας την πάνω από το κεφάλι του άλλου. Γι’ αυτό τον λόγο λέγεται και στα αγγλικά signs of the horns δηλαδή το σημάδι των κεράτων, σε ελεύθερη μετάφραση.

Μ’ αυτή την έννοια την χρησιμοποίησε ο Silvio Berlusconi, για τον Ισπανό υπουργό εξωτερικών, σε μια φωτογραφία που είχαν όλοι μαζί έξω από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ισχυρίστηκε ότι το έκανε για πλάκα!

Η σύνδεση της χειρονομίας με την μουσική, ήρθε το 1967 όταν ο John Lennon των Beatles την είχε χρησιμοποιήσει σε μια φωτογράφηση. Επιπλέον, είχε εμφανιστεί και στο εξώφυλλου του δίσκου τους Yellow Submarine.

Εκτός του John Lennon, η μπάντα Coven την χρησιμοποιούσε στις συναυλίες. Μάλιστα, στο πίσω μέρος του άλμπουμ τους Witchcraft Destroys Minds & Reaps Souls είχαν φωτογραφία που έκαναν αυτήν την χειρονομία.

Αυτός που έκανε διάσημη την χειρονομία ήταν Ronnie James Dio. Όπως έλεγε, την χειρονομία του την έμαθε η γιαγιά του που την χρησιμοποιούσε για το διώξιμο του “ματιού”.

Η χειρονομία πέρασε και στον κινηματογράφο, ήδη από την δεκαετία του 50’. Λέγεται ότι ο πρώτος που την χρησιμοποίησε ήταν ο Marlon Brando στην ταινία Guys and Dolls (1955).

Κλείνοντας να αναφερθώ και στην σύνδεση της με τον σατανισμό που προέρχεται από το βιβλίο  Kitab al-Bulhan ή Book of Wonders, όπου απεικονίζει το σατανά να κάνει την χειρονομία. Μπορεί επίσης να συναντηθεί και στους νέο-παγανιστές, που την χρησιμοποιούν για να δοξάσουν την ειδωλολατρική θεότητα Horned God.

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (3):

  1. Άιναφετς

    November 20, 2018 at 11:15 am

    Απαπα! Χρήστο, εύχομαι να μην χρειαστούμε ποτέ να καταφύγουμε σ’ αυτή την χειρονομία, αν και προσωπικά ποτέ δεν την έχω χρησιμοποιήσει για τον απλούστατο λόγο πως την ήξερα μόνο ως κερατάς! 😛
    ΑΦιλιά άνευ καμιάς χειρονομίας! 🙂

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      November 23, 2018 at 8:17 am

      Στεφανία μου καλημέρα. Συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω αλλά περνώ τρελλή περίοδο! Η χειρονομία δεν είναι άσχημη, να την χρησιμοποιάς 🙂 Παρεξηγημένη είναι!!!

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.