Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Johannas de Ledes – Η μοναχή που το ‘σκασε για να ζήσει την ζωή της – Μικρό ιστορικό

Η Ιωάννα του Λιντς (Johannas de Ledes) ήταν Αγγλίδα μοναχή στο μοναστήρι του Αγίου Κλήμεντος στην Υόρκη.

Το 1318, κουρασμένη από την μοναχική ζωή, σκηνοθέτησε τον θάνατο της προσποιούμενη ότι μολύνθηκε από μια θανάσιμη ασθένεια. Μαζί με άλλες μοναχές, που την βοήθησαν να απόδρασή, έφτιαξαν ένα ομοίωμα και το έθαψαν αντί του πτώματός της.

Οι μοναχές δεν μιλήσαν ποτέ για τον ψεύτικο της θάνατο έτσι για αρκετά χρόνια θεωρείτο νεκρή μέχρι που βρέθηκε στο Μπέβερλι, 50 χιλιόμετρα μακριά από το μοναστήρι. Ζούσε με ένα άνδρα.

Όταν ο αρχιεπίσκοπος της Υόρκης, Γουίλιαμ Μέλτον, άκουσε τα νέα, έγραψε στις θρησκευτικές αρχές του Μπεβέρλι, δίνοντας εντολή να επιστρέψει στο μοναστήρι.

Από ένα κακόβουλο μυαλό που μιμήθηκε μια σωματική ασθένεια, προσποιήθηκε ότι ήταν νεκρή, χωρίς να φοβάται για την υγεία της ψυχής της, και με τη βοήθεια πολλών συνεργών της, κακοποιών, με κακία εκ των προτέρων, έφτιαξε ένα ομοίωμα με την ομοιότητα του σώματός της… Καμία ντροπή να εξασφαλίσει την ταφή της σε ιερό χώρο… Διαστρέβλωσε την πορεία της ζωής της αλαζονικά προς την οδό της σαρκικής λαγνείας και μακριά από τη φτώχεια και την υπακοή. Αφού αθέτησε τους όρκους της και απέρριψε τη θρησκευτική συνήθεια, τώρα περιπλανιέται ελεύθερη στον περιβόητο κίνδυνο της ψυχής της και στο σκάνδαλο όλου του τάγματος της.

Πότε δεν καταγράφηκε αν επέστρεψε ή έμεινε με τον άντρα που συζούσε αφού όλα όσα είναι γνωστά για την ζωή της προέρχονται από 3 επιστολές που βρέθηκαν το 2019 και το 2020.

Ερευνητές που μελέτησαν την περίπτωση της αναφέρουν πως υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις μοναχών που δραπέτευσαν αλλά δεν υπήρχαν πάντα τόσες λεπτομέρειες. Λόγω του ότι πολλές γυναίκες έμπαιναν στα μοναστήρια πολύ μικρές και χωρίς την θέληση τους ήταν λογικό να έψαχναν να δραπετεύσουν.

 

Πίνακα: Henriette Browne

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.