Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Ιμάμ μπαϊλντί

Το ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα τούρκικο φαγητό που έχει ως βάση την μελιτζάνα, το κρεμμύδι, τον σκόρδο και το ελαιόλαδο. Είναι ένα απ’ τα πιο ξακουστά φαγητά zeytinyağlı, δηλαδή φαγητά που βασίζονται στο ελαιόλαδο. Το συγκεκριμένο πιάτο ήταν πολύ διάσημο στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έτσι το συναντάς σε πολλές χώρες όπως Βουλγαρία, Ισραήλ, Ελλάδα, Αλβανία, Αρμενία και άλλες.

Κυριολεκτικά, οι λέξεις ιμάμ μπαϊλντί, σημαίνουν ο ιμάμης λιποθύμησε. Το γιατί λιποθύμησε ο ιμάμης υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με τον μύθο, λέγεται ότι ιμάμης λιποθύμησε απ’ την εξαιρετική γεύση του φαγητού. Άλλοι λένε γιατί είχε μάθει πόσο λάδι ξόδεψε για το παρασκευάσει. Μια άλλη εκδοχή μιλάει για έναν ιμάμη που είχε παντρευτεί την κόρη ενός πλούσιου έμπορα λαδιού. Η κοπέλα είχε ως προίκα 12 βάζα λαδιού. Κάθε μέρα χρησιμοποιούσε και ένα βάζο λάδι για κάνει στον ιμάμη το φαγητό που του άρεσε (ιμάμ μπαϊλντί). Την  13η ημέρα στερέψανε όλα τα βάζα και αναγκαστικά η γυναίκα έκανε άλλο φαγητό. Όταν έμαθε ο ιμάμης λιποθύμησε!!!

Όποιος και αν είναι ο λόγος που ιμάμης λιποθύμησε εγώ συστήνω να δοκιμάσετε το φαΐ γιατί είναι απίθανο. Σαν επίλογο να αναφέρω πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσική μπάντα που ονομάζεται  ιμάμ μπαϊλντί.

imam baildi145343imamb23-1024x768SAMSUNG CSC

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (0):

    • Chris.Pinturicchio

      January 25, 2018 at 8:20 pm

      Χαχαχαχ!! Να ‘σαι καλά, με έκανες να γελάσω 🙂

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.