Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Billie Holiday – Strange Fruit – Μικρό ιστορικό

Το Strange Fruit είναι τραγούδι της Billie Holiday που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1939.

Γράφτηκε σαν ποίημα διαμαρτυρίας από τον Abel Meeropol και δημοσιεύθηκε το 1937 στο περιοδικό The New York Teacher, με τίτλο Bitter Fruit, με το ψευδώνυμο Lewis Allan.

Αφορμή για το ποίημα ήταν η φωτογραφία του Lawrence Beitler που απεικόνιζε τους λιντσαρισμένους μαύρους Thomas Shipp και Abram Smith κρεμασμένους σε ένα δέντρο στο Marion της Indiana.

Ο Abel Meeropol θέλησε να μελοποιήσει το ποίημα διότι πίστευε πως θα είχε μεγαλύτερη απήχηση. Οι περισσότεροι μουσικοί δεν ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό το θέμα μιας και φοβόνταν τα αντίποινα έτσι αποφάσισε να το μελοποιήσει μόνος τους.

Άρχισε να το τραγουδά σε διάφορα μέρη της New York μαζί με την γυναίκα του και την τραγουδίστρια Laura Duncan.

Λίγο καιρό αργότερα, το τραγούδι έφτασε στον Barney Josephson, ιδιοκτήτη του Café Society, όπου το πρότεινε στην Billie Holiday. Αυτή μόλις το άκουσε ξέσπασε σε κλάματα διότι της θύμιζε τον πατέρα της, Clarence Halliday, που πέθανε αβοήθητος σε ένα νοσοκομείο του Texas γιατί εξυπηρετούσαν μόνο λευκούς.

Η Holiday το τραγούδησε για πρώτη φορά το 1939, στο Café Society και άμεσα θέλησε να το ηχογραφήσει.

Η δισκογραφική της εταιρείας, Columbia Records, φοβόταν την αντίδραση του κόσμου, αλλά και των θυγατρικών εταιρειών που είχε στον νότο, έτσι της αρνήθηκαν να το ηχογραφήσει.

Μετά την άρνηση τους, η Holiday στράφηκε στον παραγωγό της, John Hammond, όπου και αυτός της αρνήθηκε. Μη έχοντας άλλες επιλογές, ζήτησε βοήθεια από τον φίλο της Milt Gabler, ιδιοκτήτη της Commodore Records όπου την βοήθησε να το ηχογραφήσει.

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (2):

    • Chris Pinturicchio

      October 30, 2023 at 7:44 pm

      Χαίρομαι που σας άρεσε

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.