Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Πορτοκαλιά του Καραβά που κάμνεις…

Το παραδοσιακό τραγούδι “πορτοκαλιά του Καραβά”, που λίγο–πολύ όλοι μας το γνωρίζουμε, κρύβει μια όμορφη ιστορία που μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω. Προσωπικά την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα.

Το τραγούδι δεν είναι ακριβώς κυπριακό παραδοσιακό αφού έχουμε δανειστεί την μουσική από το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι “Στον ποταμό τα ρούχα μου”, που προέρχεται από τον Καραβά Κυθήρων.

Πριν μπερδέψω τον αναγνώστη θα πρέπει να αναφέρω πως υπάρχουν 2 κοινότητες με το όνομα Καραβάς, ο Καραβάς της Κερύνειας στην Κύπρο και ο Καραβάς των Κυθήρων στην Ελλάδα.

Αυτές οι 2 κοινότητες έχουν αρκετά κοινά αφού σύμφωνα με την παράδοση, μετά τις σφαγές του 1821 στην Κύπρο, μια οικογένεια με το όνομα Φραγκούδης, έφυγε από τον Καραβά της Κερύνειας και πήγε στα Κύθηρα όπου πρωτοστάτησε για την ίδρυση της κοινότητας του Καραβά Κυθήρων.

Πέραν της πιο πάνω παράδοσης που δεν διασταυρώνεται επαρκώς, στα Κύθηρα υπάρχει ένα ορεινό χωριό που λέγεται Κυπριωτιάνικα κάτι που πιθανόν να αποδεικνύει πως το νησί είχε σχέση με την Κύπρο. Όσον αφορά την πορτοκαλιά για την οποία μιλάει το τραγούδι, βρίσκεται στα Κύθηρα και σύμφωνα με τα “Τα χρονικά της Λαπήθου” οι κάτοικοι περηφανεύονταν γι’ αυτήν λόγω του όγκου πορτοκαλιών που παρήγαγε.

Συνοψίζοντας να αναφέρω πως το 1997 οι 2 κοινότητες αδελφοποιήθηκαν.

karavaskythira-castle

28-2

83

01

38

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.