Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Αφρικανική χορωδία – Τραγουδώντας για ένα καλύτερο μέλλον – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Μεταξύ του 1891 και 1893, μια χορωδία από την Νότια Αφρική, αποτελούμενοι από 16 άτομα, μεταξύ τους και 2 παιδιά, περιόδευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να μαζέψουν χρήματα για να κατασκευαστεί σχολείο στο Cape Coast της Γκάνας.

Οι περισσότεροι ήταν απόφοιτοι του Κολεγίου Loveale, ένα ιεραποστολικό χριστιανικό σχολείο που ιδρύθηκε από την Ιεραποστολική εταιρεία της Γλασκώβης.

Απώτερος στόχος του σχολείο ήταν να μπορεί να υποστηρίξει το εργατικό δυναμικό της χώρας που ήδη ζούσε στη σκλαβιά από τους Βρεττανούς.

Στις αρχές της περιοδείας εμφανίστηκαν στην βασίλισσα Βικτώρια αλλά και ενώπιον μεγάλου κοινού στο Crystal Palace του Λονδίνου. Μετέπειτα ταξίδεψαν σε διάφορες πόλεις.

Το ρεπερτόριο περιελάβανε χριστιανικούς ύμνους στα αγγλικά αλλά και παραδοσιακούς αφρικανικούς ύμνους. Εμφανίζονταν στην σκηνή πάντοτε με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες.

Για την ιστορία οι τραγουδιστές ήταν οι Frances Gqoba, Albert Jonas, Johanna Jonkers, Samuel Konongo, Sannie Koopman, Neli Mabandla, Wellington Majiza, Charlotte Manye, Katie Manye, John Mbongwe, George McLellan, Mbikazi Nobengula, Josiah Semouse, Eleanor Xiniwe, John Xiniwe και Paul Xiniwe.

Πρόσφατα, το 2017, έγινε παρουσίαση των φωτογραφιών της χορωδίας σε Αφρική και Μεγάλη Βρετανία.

 

Αρχείο φωτογραφιών: London Stereoscopic Company

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.