Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Mbalantu – Οι ραπουνζέλ της Αφρικής – Φωτογραφικό άλμπουμ

Σήμερα επιστρέφουμε σε ένα από τα αγαπημένα μου θέματα που είναι η παρουσίαση μιας άγνωστης φυλής που χάθηκε στο περιθώριο της τάχα σύγχρονης πολιτισμένης μας κοινωνίας. Η φυλή ονομάζεται Mbalantu και είναι η 4η φυλή που παρουσιάζουμε μετά τις Mangbetu, Māori και  Selk’nam.

Οι Mbalantu είναι μια φυλή που κατοικεί κοντά στα βόρεια σύνορα της Ναμίμπιας και νότια της Αγκόλας. Είναι από τις λίγες φυλές που απέμειναν στην περιοχή και γενικά στην χώρα, λόγω των μεγάλων διωγμών της Γερμανίας να “εκπολιτίσει” τις αφρικανικές τις αποικίες.

Η Γερμανία είχε ως απώτερο σκοπό να αυξήσει την παραγωγή και εξαγωγή του βαμβακιού προς διάφορα μέρη του κόσμου, έτσι προσπαθούσε με βίαιο τρόπο να “εκπολιτίσει” τις αποικίες τις στην Αφρική. Πάρα πολλές φυλές μπήκαν σε διαμάχη μαζί τους, ώστε να έχουν την ελευθερία τους,  γεγονός που προκάλεσε τον αφανισμό πολλών φυλών.

Το 1908 η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με πολλούς αρχηγούς φυλών, προκειμένου να κατευνάσουν τις εξεγέρσεις και να εκπολιτιστούν σιγά – σιγά, πλην κάποιων φυλών που δεν δέχθηκαν. Μέσα σ’ αυτούς που προτίμησαν να μείνουν ελεύθεροι και συνάμα πολιορκημένοι ήταν και οι Mbalantu.

Τα περισσότερα έθιμα της φυλής, που έφτασαν στα μέρη μας, έχουν να κάνουν με τα μαλλιά των γυναικών, κάτι που τους έκαναν παγκόσμια διάσημους. Οι γυναίκες, ξεκινώντας από μικρά παιδιά, κάνουν διάφορες κομμώσεις στα μαλλιά τους όπου έχουν διάφορους συμβολισμούς και αφορούν διάφορα στάδια της ζωής τους.

Μια από τις μεγαλύτερες τιμές για τις γυναίκες των Mbalantu είναι όταν τους επιτραπεί να κάνουν στα μαλλιά τους μια περίτεχνη κόμμωση. Η διαδικασία ξεκινά από νεαρή ηλικία όπου τα μαλλιά τους υφίστανται διάφορες επεξεργασίες ώστε να μεγαλώσουν γρήγορα. Αλείφουν τα μαλλιά τους με λίπος και αλεσμένο φλοιό από το δένδρο omutyuula. Λίγο καιρό αργότερα η πάστα θα εξαφανιστεί και να κάνει τα μαλλιά τους δυνατότερα και μακρύτερα.

Όταν μεγαλώσουν ακόμη λίγο και φτάσουν την ηλικία των 16, περνούν από τελετή μύησης όπου μ’ αυτή πλέον θεωρούνται γυναίκες και όχι μικρά παιδιά. Η τελετή ονομάζεται Ohango και μ’ αυτήν η  φυλή ενώνει τις ρίζες και τις παραδόσεις τους με το αρχαίο τους παρελθόν. Οι γυναίκες, για να είναι έτοιμες μ’ αυτήν την τελετή, πρέπει να έχουν τα μαλλιά τους σε 4 μακριές κοτσίδες, που φτάνουν σχεδόν μέχρι το έδαφος, κάτι που ονομάζουν eembuvi.

Οι τεχνικές και τα στυλ στα μαλλιά των γυναικών των Mbalantu δεν σταματούν ποτέ αφού σε κάθε στάδιο της ζωής του κάνουν και κάτι το διαφορετικό, όπως για παράδειγμα παντρευτούν ή κάνουν ένα παιδί.

Η φυλή στέκει ακμαία μέχρι σήμερα προσελκύοντας πλήθος κόσμου που σπεύδει να δει και να ζήσει από κοντά της τα πανέμορφα τους έθιμα.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.