Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Hattie McDaniel – Η πρώτη μαύρη ηθοποιός που πήρε Όσκαρ – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Η Hattie McDaniel (1893) ήταν μαύρη ηθοποιός που έπαιξε στην ταινία Όσα παίρνει ο άνεμος (1939) κερδίζοντας το βραβείο Όσκαρ Β’ γυναικείου Ρόλου. Πρώτη φορά κάποιος αφρικανός πετυχαίνει κάτι τέττοιο.

Τα βραβεία θα απονέμονταν στο ξενοδοχείο Ambassador που διατηρούσε ξεχωριστές αίθουσες για λευκούς και μαύρους.

Για να μπει στην αίθουσα χρειάστηκε ειδική άδεια. Δεν την άφησαν να κάτσει στο τραπέζι με τους άλλους συντελεστές της ταινίας αλλά πίσω, σ’ ένα απομονωμένο.

Ο ρόλος της στην ταινία, ως υπηρέτρια, επικρίθηκε έντονα από την αφροαμερικανική κοινότητα κατηγορώντας της ότι συνέβαλε στο στερεότυπο ότι οι μαύρες είναι υπηρέτριες των λευκών. Αυτή απαντούσε “Προτιμώ ν’ αμείβομαι 700 δολάρια την εβδομάδα για να υποδύομαι την υπηρέτρια, παρά να βγάζω 7 δολάρια τη μέρα ως υπηρέτρια”.

Πέθανε το 1952 από καρκίνο στο μαστό. Είχε επιθυμία να ταφεί στο νεκροταφείο Hollywood Cemetery αλλά της αρνήθηκαν καθώς δέχονταν μόνο λευκούς. Πρότειναν στην οικογένεια το 1999 να την θάψουν εκεί που επιθυμούσε αλλά η οικογένεια αρνήθηκαν.

Απόσπασμα από την ομιλία της στα Όσκαρ – 29 Φεβρουαρίου 1940

Ειλικρινά ελπίζω να τιμώ πάντα τη φυλή μου και την κινηματογραφική βιομηχανία. Η καρδιά μου είναι υπερβολικά γεμάτη, για να σας πω ακριβώς πώς νιώθω, σας ευχαριστώ και ο Θεός να σας ευλογεί.

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.