Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Η συνάντηση των Beatles με τον Muhammad Ali

Μία συνάντηση που εκείνη τη περίοδο δεν έκανε τόση αίσθηση.

Κανείς δεν είχε ιδέα πόσο σπουδαία θα θεωρούνταν σήμερα.

Ήταν 18 Φεβρουαρίου του 1964 όταν τα σκαθάρια συνάντησαν τον Cassius Clay που την ίδια χρονιά, έγινε Muhammad Ali λόγω του ασπασμού του στον ισλαμισμό, αλλά, κυρίως, όπως πολύ σωστά έθεσε για το Cassius Clay:

“Είναι το όνομα ενός δούλου, δεν το διάλεξα και δεν το θέλω, είμαι ο Muhammad Ali, ένα ελεύθερο όνομα που σημαίνει ο αγαπητός του θεού και έτσι θέλω να με φωνάζουν”.

Οι Beatles επισκέφτηκαν το προπονητικό κέντρο του Ali μόλις λίγες μέρες μετά την ιστορική πρώτη εμφάνιση τους στην αμερικάνικη τηλεόραση και στο The Ed Sullivan Show. Η εμφάνιση τους έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία τους. Μετέτρεψε το συγκρότημα σε μια νύχτα στους πιο καυτούς και περιζήτητους pop star της Αμερικής .

Ο Muhammad Ali παρόλα αυτά δεν είχε ιδέα ποιοι ήταν αυτοί οι τύποι. Λογικό αφού ακόμα δεν είχε γίνει το μεγάλο μπαμ των Beatles στην Αμερική, πόσο μάλλον στη αφροαμερικανική κοινότητα.

Στο τέλος της συνάντησης γύρισε στον δημοσιογράφο των New York Times, Robert Lipsyte και τον ρώτησε με μεγάλη δόσης αλαζονείας όπως συνήθιζε:

“Ποιες ήταν αυτές οι αδερφές;”

Ο τότε, επίσης, ανερχόμενος Muhammad Ali προετοιμαζόταν για τον ιστορικό αγώνα με τον Sonny Liston για τον παγκόσμιο τίτλο. Ήταν το αουτσάιντερ με απόδοση 7 προς 1 απέναντι στο μεγαθήριο της εποχής.

Ο Ali από την αρχή του αγώνα κορόιδευε τον θρυλικό αντίπαλο του με τα γνωστά του κόλπα. Ήταν μόλις 22 ετών και στο τέλος του αγώνα θα γινόταν ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής, μέχρι που το κατέρριψε στα 20 του ο Mike Tyson.

*Κείμενο του Ali Mathloum

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.