Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Τζιερατωμένοι (κερατάδες) σύζυγοι

Σήμερα θα αναφερθούμε στους τζιερατωμένους, τους απατημένους συζύγους δηλαδή, γι’ αυτό παρακαλείστε όπως κρατήσετε την οποιαδήποτε συζήτηση σε ένα πολιτισμένο επίπεδο!

Η σχέση του απατημένου συζύγου με τα κέρατα μας πάει πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στον 2ον αιώνα μ.Χ.  Όπως αναγράφει ο κ. Νίκος Σαραντάκος στο blog του, στο “Ονειροκριτικόν” του Αρτεμίδωρου Δαλδιανού, αναφέρει κάποιον που επρόκειτο να παντρευτεί και είχε δει όνειρο ότι καβαλούσε κριάρι και έπεσε, “ἡ γυνή σου πορνεύσει καὶ τὸ λεγόμενον κέρατα αὐτῷ ποιήσε”, άρα η σύνδεση υπήρχε από τότε.

Τέτοιες αναφορές, σε κερατάδες δηλαδή, δεν υπήρχαν μόνο στα δικά μέρη αλλά σ’ όλο τον κόσμο. Για χάρη του κειμένου να αναφέρω την κωμωδία του William Shakespeare, “Much Ado About Nothing” που γράφτηκε το 1598 με 1599, όπου αναφέρεται εξολοκλήρου στην απιστία των συζύγων.

Το γιατί τα κέρατα εμπλάκηκαν με την απιστία δεν είναι ακριβώς βέβαιο γιατί υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Μια εκδοχή λέει ότι τα ζώα που φέρουν κέρατα δεν ζηλεύουν έτσι δεν τους νοιάζει αν το ταίρι τους “ξενοκοιμηθεί”. Άλλοι ισχυρίζονται ότι αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι στο ζευγάρωμα των ελαφιών το θηλυκό το παίρνει αυτός που κερδίζει στον “κερατοπόλεμο” αφού τα ελάφια παλεύουν με τα κέρατα τους.

Πάντως τα κέρατα δεν χρησιμοποιούνται σε όλες τις χώρες για τους απατημένους. Για παράδειγμα, οι Βρετανοί χρησιμοποιούν την λέξη cuckold για τους κερατάδες, όπου προέρχεται από την συνήθεια του κούκου (πουλί) να γεννάει τα’ αυτά του σε ξένες φωλιές.

Κλείνοντας να αναφέρω και κάποιες φράσεις που έχουμε με τα τζιέρατα!

Τα πιο κάτω τα χρησιμοποιούμε όταν είμαστε θυμωμένοι, σαν ξιτιμασιηές (βρισιές).

Το τζιέρατο σου μέσα.

Γαμώ το τζιέρατο σου.

Το τζιέρατο σου το βερνικωμένο.

Την έκφραση “έκατσε πας τα τζιέρατα μου” την χρησιμοποιούμε όταν κάποιος μας πιέζει για κάτι ενώ όταν θα έρθει κάποιος σπίτι μας και ντρέπεται του λέμε, “έντζαι να κάτσεις πας τα τζιέρατα μου” εννοώντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι είναι ευπρόσδεχτος.

Τέλος αφήνω την έκφραση “ας φακκά τζιερατθκιές” όπου την χρησιμοποιούμε όταν κάτι/κάποιος δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνει ή τι θα αποφασίσει.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (2):

  1. CypriotB

    March 17, 2022 at 8:32 am

    Πολύ πιο συνηθισμένο το Cuckold, από ό,τι νομίζουμε, ειδικά όταν ο Bull είναι Μαύρος.

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.