Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Γιάννης Μεντώνης: Ο διάσημος Φιρφιρής – Μικρό βιογραφικό

Ο Γιάννης Μεντώνης, γνωστός σε όλους μας ως “Φιρφιρής”, καταγόταν από την Αμμόχωστο έχοντας ρίζες και από τη Χίο λόγω του πατέρα του. Από μικρός αγάπησε ιδιαίτερα το θέατρο λαμβάνοντας μέρος σε πολλές σχολικές εορτές, όπου μιμείτο κυρίως τον καραγκιόζη.

Το 1960 θα αφήσει το νησί μας για να πάει στην Αγγλία προκειμένου να σπουδάσει στο Royal Academy of Dramatic Art του Λονδίνου. Καθώς σπουδάζει θα του δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Γιώργου Ευγενίου στο “Θέατρο Παράγκα”.

Όταν επέστρεψε πίσω στην Κύπρο, το 1965, προσλαμβάνεται στο ΕΘΟΣ, το θέατρο της ΣΕΚ, όπου λαμβάνει μέρος στο έργο “Πυγμαλίων και Γαλάτεια” του Πάνου Ιωαννίδη, σε σκηνοθεσία δική του. Την ίδια χρονιά γνωρίζεται με τον Βλαδίμηρο Καυκαρίδη, που σκηνοθετεί το “Βοσκαρέτιν” του Μιχάλη Κυριακίδη (1965) και το “Κορίτσι με το κορδελάκι” του Νότη Περγιάλη (1966).

Θα συνεχίσει να εμφανίζεται στο θίασο του ΕΘΟΣ συμμετέχοντας σε διάφορες επιθεωρήσεις όπως το “Βουράτε πριν να λείψει” και το “Εδώ Μπαϋράκ”. Για το τελευταία να πω πως οι ηθοποιοί έκαναν διαφήμιση του «Εδώ Μπαϋράκ» με ένα γάιδαρο στην Λήδρας και Ονασαγόρου!

Αργότερα ο Γιάννης Μεντώνης συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, όπως τον “Θίασο Γέλιου” (Ο παπάς κρατεί τα’ ασσιήν» του Δημήτρη Παπαδημήτρη) ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με την δημοσιογραφία εκδίδοντας την εβδομαδιαία “Καλλιτεχνική επιθεώρηση” και το περιοδικό “Θέατρο και κινηματογράφος”,

Το 1968, ο Γιώργος Φιλής τον κάλεσε να συνεργαστούν στη ταινία του “Αγάπες τζιαι καμοί” όπου έπαιξε το ρόλο του Κολαούζου. Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος, λέγεται πως αυτή ήταν η πρώτη ταινία στα ιστορικά του Κυπριακού κινηματογράφου.

Μετέπειτα θα συνεργαστεί με τον «Οργανισμό Μουσικού Θεάτρου», του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, όπου υποδύεται τον Χουσεΐν Γκούσλια στο θεατρικό έργο “Ναστρεντίν Χότζας” του Γεράσιμου Σταύρου.

Η πρώτη του εμφάνιση σαν “Φιρφιρής”, όπου θα του εκτόξευση την φήμη του, έγινε στο πρώτο κυπριακό σίριαλ, το “Κατωθκιόν της Μαδαρής”  του Μιχάλη Πιτσιλίδη και σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Καυκαρίδη.

Την φήμη από το έργο αυτό θα την εκμεταλλευτεί στο έπακρο ο Γιάννης Μεντώνης όπου κάνει διάφορες ταινίες σε βίντεο, με ήρωα τον “Φιρφιρή” και την “Πομιλορού”, όπου την υποδυόταν η Δέσπω Φαρμακαλίδου.

Εκείνη την περίοδο, όταν ο “Φιρφιρής” ήταν στα φόρτε του, θα πάει στην Αθήνα όπου γυρίζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Ο Φιρφιρής στην Αθήνα» με την Γεωργία Βασιλειάδου, Άννα Καλουτά, Αλέκα Στρατηγού και άλλους Έλληνες ηθοποιούς.

Το 1973 θα δημιουργήσει και δικό του θίασο, τον “Θίασο Φιρφιρή” όπου  ανεβάζει τις επιθεωρήσεις “Βάστα τον πούντον σου Παπά” του Σώτου Ορείτη, “Μεσ’ την καρκιάν της Μαδαρής” του Πετρασίτη, “Αχ Αράφατ” του Σώτου Ορείτη και άλλα. Επιπλέον θα δημιουργήσει τα “Στούντιο Μεντώνης”, όπου γυρίζονται αρκετές Κυπριακές ταινίες, ενώ θα ασχοληθεί και με το ραδιόφωνο μιας και ήταν ένας απ’ τους ιδρυτές του Fred TV στη Λάρνακα.

Ο διάσημος “Φιρφιρής” έπαιξε σε πάμπολλες ταινίες και θέατρα πριν προσβληθεί από μια σπάνια αρρώστια όπου τον καθήλωσε στο σπίτι. Έμεινε μονάχος του και πικραμένος αφού όπως είπε “δεν με θυμήθηκε ούτε μισός ηθοποιός εκτός από την “Πομηλουρού”. Είμαι εδώ και περιμένω, δεν χάθηκα”. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 02 Ιουνίου του 2014.

Captureimages0maxresdefaultbb044c_9843a50d83b24860bb0ccfe7fd19fac6_mv225442999_10155270787665817_720952301094940941_nhqdefaultdownloaddownload (1)

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.