Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Wings: Ένα αριστούργημα του κινηματογράφου – 1927

Για κινηματογράφο και θέατρο είχαμε γράψει ξανά στο παρελθόν, αλλά επ’ ευκαιρία του σημερινού κειμένου, είπα να εγκαινιάσουμε μια ξεχωριστή κατηγορία για τέττοια θέματα και να μαζέψουμε τα παλιά κείμενα σ’ αυτήν.

Το κείμενο μας αφορά την αμερικάνικη βωβή ταινία “Wings”, που για πολλούς κριτικούς υπήρξε σταθμός στον κινηματογράφο. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις  12 Αυγούστου του 1927 και έπαιξε στους κινηματογράφους για 63 εβδομάδες πριν μεταβεί σε κινηματογράφους δεύτερης διαλογής.

Παραγωγός της ταινίας ήταν η Lucien Hubbard και σκηνοθέτης ο William A. Wellman. Η ταινία κυκλοφόρησε από την εταιρεία Paramount Pictures. Πρωταγωνιστές ήταν οι Clara Bow, Charles “Buddy” Rogers και Richard Arlen. Μικρό ρόλο στην ταινία είχε και ο Gary Cooper, που τον βοήθησε να ξεκινήσει την καριέρα του στο Hollywood.

Το σενάριο της ταινίας έχει να κάνει με 2 άσπονδους φίλους, από την ίδια πόλη, που αγαπούν την ίδια κοπέλα. Στην ζωή του ενός υπάρχει ακόμη μια κοπέλα που περιπλέκει την ιστορία ακόμη περισσότερο. Εκείνη την περίοδο ξεσπά ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και οι 2 άσπονδοι φίλοι κατατάσσονται στον στρατό σαν πιλότοι. Όσον αφορά το τέλος το αφήνω γι’ αυτούς που θα ενδιαφερθούν να δουν την ταινία.

Η ταινία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και κέρδισε 2 βραβεία. Το πρώτο ήταν το Best Picture (βραβείο καλύτερης παραγωγής) στην πρώτη κιόλας τελετή των βραβείων της Ακαδημίας ενώ το δεύτερο για Best Engineering Effects (μηχανικών εφέ). Όσον αφορά το 2ο βραβείο ήταν το πρώτο και τελευταίο που δόθηκε στο είδος του. Τέτοια είδη βραβείων είχαν δοθεί ξανά προς τα τέλη της δεκαετίας του 30’.

Πέραν των βραβείων, το κινηματογραφικό αριστούργημα των Lucien Hubbard και William A. Wellman έμεινε στην ιστορία για τον τρόπο που παρουσίασε τις εναέριες πολεμικές μάχες κάτι που ενέπνευσε πολλές ταινίες μετέπειτα όπως το “Hell’s Angels” (1930), το “The Road To Glory” (1936), το “The Dawn Patrol” (1938) και “Von Richthofen and Brown” (1971). Επίσης, υπήρξε μια από τις πρώτες ταινίες που έδειξε γυμνό (το στήθος μιας κοπέλας) αλλά και το πρώτο φιλί μεταξύ αντρών στην ιστορία του κινηματογράφου. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω πως αυτά έγινα προ εποχής Hays Code (1934), που επέβαλλε διάφορους περιορισμούς στους σκηνοθέτες.

Συνοψίζοντας να αναφέρω πως η ταινία “Wings” θεωρείτο για πολλά χρόνια χαμένη μέχρι που βρέθηκε αντίγραφό της στο αρχείο της Cinemathèque Francaise, στο Παρίσι, το 1992. Έκτοτε υπέστη πολλές διορθώσεις μέσω υπολογιστών προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα της.

6052037_origWings-1927-film-images-8aad0314-8ba7-4db7-a6ec-696985fd75ewings2wings_037021CBwings1927poster

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.