Η ιστορία της πινακίδας του Hollywood

Για τους λόφους του Hollywood είχαμε ξαναγράψει, 2 φορές στο παρελθόν. αλλά μιας και βρήκα επιπλέον υλικό είπα να τα συμμαζέψω σε ένα κείμενο και να τα καθαρογράψω!

Οι λόφοι του Hollywood είναι παγκόσμια διάσημοι, όχι για τον δασικό τους πλούτο αλλά για την μεγάλη πινακίδα που αναγράφει HOLLYWOOD. Η πινακίδα βρίσκεται στο όρος Lee, στην περιοχή Santa Monica και με τα χρόνια έγινε ορόσημο της αμερικανικής κουλτούρας.

Η πινακίδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1923 και έγραφε HOLLYWOODLAND. Ο σκοπός της πινακίδας ήταν να διαφημίσει καινούργια οικιστικά οικόπεδα. Η ιδέα είχε χρησιμοποιηθεί πρώτα από τον H.J. Whitley ο οποίος έστησε την πινακίδα του μεταξύ της Highland Avenue και Vine Street. Αφού είδε πολύ καλά αποτελέσματα, πρότεινε την ιδέα στον Harry Chandler όπου έβαλε την πινακίδα HOLLYWOODLAND.

Υποτίθεται ότι θα έμενε στους λόφους για ενάμιση έτος αλλά με την ανάπτυξη του αμερικάνικου σινεμά, η πινακίδα έλαβε παγκόσμια αναγνώριση με αποτέλεσμα να μείνει εκεί. Το 1949 έφυγαν τα 4 τελευταία γράμματα έτσι έμεινε το HOLLYWOOD όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Οι δημόσιες αρχές, για να προστατέψουν την πινακίδα, είχαν ψηφίσει διάφορες νομοθεσίες όπου απαγόρευαν τον οποιονδήποτε να αλλοιώσει την πινακίδα χωρίς να έχει εξουσιοδότηση. Η πινακίδα άλλαζε μονάχα για εμπορικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα τον Σεπτέμβρη του 1987, όταν ο πάπας John Paul II θα ερχόταν, έφυγαν το ένα L για να γίνει η λέξη HOLY-WOOD (ιερός).

Προτού όμως κλείσω την ιστορία θα πρέπει να αναφέρω την διάσημη φάρσα που έγινε την πρωτοχρονιά του 1976, όπου οι κάτοικοι της περιοχής ξύπνησαν και είδαν την πινακίδα να γράφει HOLLYWEED δηλαδή Άγιο χόρτο (κάνναβη)!! Η πινακίδα τράβηξε τα βλέμματα ολόκληρης της χώρας και σκόρπισε παντού γέλιο. Υπεύθυνος γι’ αυτήν την φάρσα ήταν ο κωμικός Danny Finegood που τότε σπούδασε στο California State University. Το έκανε ως μέρος μια εργασίας του στο Πανεπιστήμιο. Το μήνυμα που ήθελε να περάσει, μέσω της φάρσας, ήταν για την αποποινικοποίησε της κάνναβης. Το Ιανουάριο του 2017, η πινακίδα έγραψε και πάλι HOLLYWEED, νόμιμα αυτή την φορά, αφού η California έκανε την κάνναβη νόμιμη.

 

imageshollywoodland-and-cameramen836402holywood_vfmdubHollywood-Sign-Broken-640x245hollywoodland-company-california-1911-295777b75d-efd7-437e-bcef-bb83980465c0

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: