Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Όι άππαρον με την βάκλαν

Η βάκλα κυριολεκτικά είναι το ραβδί και προέρχεται από την λατινική λέξη baculum. Εμείς στην Κύπρο λέμε βάκλα, κυρίως, την ουρά του προβάτου αλλά μπορείς να ακούσεις και για το πίσω μέρος της βράκας (τον κάβαλον) ή και για το καλάμι που έριχναν τα τεράτσια (χαρούπια).

Να επικεντρωθώ όμως στην βάκλα, την ουρά του προβάτου και να πω πως πλέον, πιθανώς, να μην υπάρχει πρόβατο με βάκλαν. Ο λόγος είναι γιατί παλαιότερα τα διασταύρωναν με άλλα πρόβατα, όπως το Χιώτικο πρόβατο, προκειμένου να αποφέρουν περισσότερο γάλα.

Με τις πολλές διασταυρώσεις το Κυπριακό πρόβατο με την βάκλα πιθανώς να χάθηκε εντελώς και μαζί του η βάκλα, γιατί τα διασταυρωμένα πρόβατα, σήμερα, δεν έχουν ουρά. Η βάκλα παλαιότερα ήταν πολύ χοντρή και ήταν τρομερός μεζές για τους ανθρώπους αφού ήταν όλο λίπος. Πάντως ο παππούς μου, όπως θυμάται ο πατέρας μου “ήταν μερακλής με το κοπάδι του και ήθελε οι κουέλλες του να ήταν βακλέ!!!”

Σαν επίλογο να αναφέρω και την διάσημη φράση “όι άππαρον με την βάκλαν” που στην Κύπρο την λέμε όταν αναφερθούμε σε κάτι απίθανο ή άπιαστο ή κάτι που σε ξάφνιασε.

887306_670838196325874_7872085530204173213_ohqdefaultslide_23assaf6assaf1

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.