Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Η οικογένεια Διανέλλου στην Λάρνακα

Το σημερινό μας κείμενο αναφέρεται στην οικογένεια Διανέλλου, που υπήρξαν οι ευεργέτες της «Διανέλλειος Τεχνική Σχολή», αλλά και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας που ήταν τα καπνά.

Η οικογένεια Διανέλλου έφτασε στην Κύπρο το 1870 από τον Κισσό του Πηλίου. Το 1874 ο Γεώργιος Διανέλλος ίδρυσε το καπνεργοστάσιο στην Λάρνακα κάπου κοντά στο σημερινό Savino. Άξιο αναφοράς του εργοστασίου, κρίνοντας πάντα με τα δεδομένα της εποχής, ήταν πως όλα γίνονταν με τα χέρια, χειροποίητα τσιγάρα!

Όπως διάβασα στο εξαιρετικό ιστολόγιο του Σωκράτη Τ. Αντωνιάδη, οι πιο γνωστές μάρκες του εργοστασίου ήταν τα τσιγάρα φίλτρου “Samarita”, “Palmyra” αλλά και τα άφιλτρα “Grace”. Από άλλες φωτογραφίες που βρήκα στο διαδίκτυο και τις παρουσιάζω στο ιστολόγιο, άλλες μάρκες του εργοστασίου ήταν τα “Μινέρβα φίλτρου” και τα “Σκαλιώτικα”!

Ο γιος του Γεώργιου Διανέλλου, o Δημήτριος (1880 – 1950), πέραν της ενασχόλησης του με τις επιχειρήσεις του πατέρα του, ασχολήθηκε με τα κοινά της Λάρνακας και διετέλεσε αντιδήμαρχος από το 1914 μέχρι το 1917. Όπως ανέφερα πιο πάνω, με δική του χορηγία χτίστηκε η τεχνική σχολή ενώ η Ελληνική κυβέρνηση του απένειμε τον «Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος».

Σαν επίλογο να αναφέρω πως το εργοστάσιο έκλεισε για 3 χρόνια (1950-53) και επαναλειτούργησε με την επωνυμία «Καπνοβιομηχανία Γ.Δ. Διανέλλος και Υιός Λτδ» με απώτερο σκοπό την συντήρηση της σχολής αλλά και του ορφανοτροφείου που και πάλι ιδρύθηκε από τον ίδιο. Το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά την δεκαετία του ‘60.

Υ.Γ

Ρίξτε μια ματιά στην διαφήμιση των τσιγάρων. Αξίζει τον κόπο!img0751Παρατηρητής Δευτέρα 7 8 1961dianellos19101dianelltsig2

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.