Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Eugeniusz Sławomir Łazowski: Ο άνθρωπος που σκόρπισε τον τύφο για να σώσει τους Εβραίους

Ο Eugeniusz Sławomir Łazowski ήταν ένα Πολωνός γιατρός (1913-2006) που κατάφερε να σώσει πέραν των 8000 Εβραίων, κυρίως Πολωνών, με μια πανέξυπνη μέθοδο όπου εμβολίαζε με νεκρά κύτταρα τύφου, διάφορους ανθρώπους, σκορπώντας έτσι μια ψεύτικη επιδημία. Οι άνθρωποι που εμβολιάζονταν, αν και έδειχναν θετικοί στην αρρώστια, ήταν απόλυτα υγιείς.

Οι Ναζί, είχαν ιδιαίτερες φοβίες με την υγιεινή, ειδικότερα με αρρώστιες όπως ο τύφος που εξαπλωνόταν εύκολα, έτσι τους απομόνωναν σε ειδικές εγκαταστάσεις μακριά από όλους τους άλλους.

Οι περισσότεροι που εμβολιάστηκαν με την ψεύτικη ασθένεια κατάφεραν να ζήσουν, μιας και οι Γερμανοί φοβόντουσαν να τους κοντέψουν μπας και η ασθένεια εξαπλωθεί.

Θα πρέπει να αναφέρω πως η ανακάλυψη των νεκρών κυττάρων δεν ήταν δική του αλλά ενός φίλου του (Stanisław Matulewicz),  που σπούδαζαν μαζί στην ιατρική και βρέθηκαν ξανά μαζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Όπως έδειξε η ιστορία, το κόλπο με τα νεκρά κύτταρα, που σκαρφίστηκε ο Eugeniusz Sławomir Łazowski, ήταν πολύ αποτελεσματικό αφού κατάφερε να σώσει χιλιάδες οικογένειες.

Για τον τελευταίο έχει κινηματογραφηθεί ένα πανέμορφο ντοκιμαντέρ, με τίτλο “A Private War” όπου υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να σωθούν από τους Ναζί.

jews3polishprisonersjpg-r2090jcqn53eyj9hj1stb15aOK

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.