Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Όταν οι Σουηδοί άλλαξαν τον τρόπο που οδηγούσαν!!

Την πιο κάτω ιστορία την έμαθα μέσω μιας φωτογραφίας που είδα στο Facebook, όπου έδειχνε τους δρόμους της Σουηδίας την πρώτη μέρα που θα άλλαζαν τον τρόπο που οδηγούσαν, δηλαδή να πάνε από την αριστερή οδήγηση στην δεξιά.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα, να αλλάξει μια χώρα τον τρόπο που οδηγούν, είναι πολύ δύσκολο αλλά η Σουηδία είχε αρκετούς λόγους ώστε να πάρει την μεγάλη απόφαση. Η ιστορία ξεκίνησε το 1955 όπου στο δημοψήφισμα ο κόσμος ψήφισε κατά έτσι η οδήγηση παρέμεινε στα αριστερά.

Με τα χρόνια όμως να περνούν και τα αυτοκίνητα να αυξάνονται στους δρόμους, προέκυψαν άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα τα περισσότερα αυτοκίνητα των Σουηδών ήταν με αριστερό τιμόνι αντί δεξί με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά δυστυχήματα. Όλες οι γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, με τις οποίες ενώνονταν οδικά, οδηγούσαν από την δεξιά πλευρά έτσι όταν περνούσαν τα σύνορα μπερδεύονταν και προκαλείτο σύγχυση.

Η υπόθεση για την αλλαγή, μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις, επανήλθε στο προσκήνιο έτσι το 1963 η Σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει την αλλαγή. Εννοείται, για να γίνει κάτι τέτοιο, ήθελε ιδιαίτερη προετοιμασία έτσι ξεκίνησε μια καμπάνια, που θα κράταγε 4 χρόνια, ώστε το 1967 να είναι έτοιμοι να κάνουν την μεγάλη αλλαγή.

Η μεγάλη μέρα ήταν στις 3 Σεπτεμβρίου του 1967 όπου μπορείς να φανταστείς τι έγινε! Ούτε λίγο ούτε πολύ, έγιναν κάπου 120 δυστυχήματα και άλλα πολλά ευτράπελα χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο θανατηφόρο δυστύχημα. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους!

Η αλλαγή κόστισε ιδιαίτερα στην Σουηδία αφού έπρεπε να αλλάξει πολλά, όπως οι σταθμοί των λεωφορείων να μεταφερθούν στην αντίθετη μεριά, να αγοραστούν λεωφορεία με πόρτες στην δεξιά πλευρά αλλά και να αλλάξουν μεριά τα φώτα τροχαίας και τα σήματα των δρόμων!!! Μεγάλη ανακατωσούρα πάντως!

140903-Hogertrafikomlaggnin1967 hogertrafikomlaggning (21)AAEAAQAAAAAAAASkAAAAJDlhODlmZjhiLWE5YjQtNDI3ZS04OTE2LTA3MDgzNDNmYzliMQsweden-trafficStockholm Traffic Switch PreperationsHåll-dig-till-höger-Svensson-1967-690x282Dagen_H_Högertrafik_3_september_1967Dagen H-18

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (0):

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.