Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Όταν οι άνθρωποι έκαναν τα ξυπνητήρια!

Στις όμορφες εποχές, όταν ο κόσμος δεν είχε ξυπνητήρια, υπήρχαν οι άνθρωποι που έκαναν την δουλειά των ξυπνητηριών. Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι ή από παράθυρο σε παράθυρο και ξυπνούσαν τους υπναράδες!!

Εννοείται ότι το ξύπνημα γινόταν επί αμοιβής, έτσι όποιος ήθελε να ξυπνά στην ώρα του, έβρισκε τους “knocker upper”, όπως τους ονόμαζαν στην Αγγλία και τον πλήρωνε για να του κάνει το ξυπνητήρι.

Χρησιμοποιούσαν σφυρίχτρες, καμπανάκια, καλάμι μακρύ αν ήσουν σε δεύτερο – τρίτο όροφο και αν ήσουν πολύ ψηλά, σου έριχναν με πιστόλι, που είχε μπιζέλια για σφαίρες!!!

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, που έκαναν αυτές τις δουλειές, είχαν και τα παράπονα από τους γείτονες να αντιμετωπίσουν αφού παραπονιόντουσαν ότι τους ξυπνούσαν και αυτούς. Βέβαια και αυτοί με το δίκιο τους αφού τα ξυπνήματα, δεν ήταν πάντα το πρωί, αφού θα μπορούσε να ξυπνήσουν κάποιον τα μεσάνυχτα για να πάει στην βάρδια του.

Το επάγγελμα άρχισε να χάνεται τις δεκαετίες του 30’ και 40’ αλλά υπήρχε μέχρι τις αρχές του 70’, αφού υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν τα λεφτά να έχουν ρολόι έτσι προτιμούσαν τους ανθρώπους ξυπνητήρια.

_88877239_111c0f01-b9a4-4014-94e1-6c946596ea991215EdPoole4knocker_upper

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.