Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Louis και Auguste Lumière – Η πρώτη κινηματογραφική ταινία – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Στις 22 Μαρτίου 1895, οι εφευρέτες Louis και Auguste Lumière παρουσίασαν σε ιδιωτική επίδειξη ένα κινηματογραφικό σύστημα.

Η συσκευή ονομαζόταν Cinématographe και η λωρίδα κυτταρινοειδούς, μήκους 17 μέτρων που χρησιμοποιήθηκε για να δείξει τη λειτουργία της είχε τίτλο Workers Leaving the Lumière Factory in Lyon-Monplaisir.

Διήρκεσε περίπου 50 δευτερόλεπτα και έδειξε μια μάζα εργατών, κυρίως γυναικών, να φεύγουν από τις εγκαταστάσεις Lumière την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.

Φεύγοντας από το εργοστάσιο Lumière οι εργάτες παραδίδονται στον κινηματογράφο, που αποκτούν το καθεστώς τόσο των ηθοποιών όσο και των μελλοντικών θεατών. Απομακρυνόμενοι από τη δουλειά, μπαίνουν στον μαγεμένο κόσμο της ψυχαγωγίας. Γιατί ο κόσμος της εργασίας είναι μόνο ασθενώς μαγεμένο και είναι απίθανο να μαγευτεί σε αντάλλαγμα από τον κινηματογράφο, παρά μόνο με τη μορφή ενός εφιάλτη…

Jean-Louis Comolli

Οι ιστορικοί συχνά την αναφέρουν ως την πρώτη πραγματική κινηματογραφική ταινία που έγινε ποτέ, αν και άλλοι δίνουν προτεραιότητα στο έτος 1891, την ημερομηνία εμφάνισης των πρώτων ταινιών του Thomas Edison, σε σκηνοθεσία του William Kennedy Dickson ή στην ταινία Roundhay Garden Scene του Louis Le Prince του 1888 που προηγήθηκε κατά επτά χρόνια.

Ωστόσο, όλοι συμφωνούν για την ιστορική σημασία της ταινίας και τη θεμελιώδη αισθητική συμβολή των Lumière στη διαδικασία δημιουργίας “κινούμενων φωτογραφικών προβολών”, όπως ονόμαζαν τις ταινίες τους.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.