Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

The Rolling Stones – Η έμπνευση του τραγουδιού Sympathy for the Devil – Φωτογραφικό άλμπουμ

Οι Rolling Stones κυκλοφόρησαν το τραγούδι το 1968 μέσω του άλμπουμ τους Beggars Banquet. Έμπνευση ήταν ένα βιβλίο, που δωρίσθηκε στον Mick Jagger από την τότε κοπέλα του, Marianne Faithfull.

Το βιβλίο The Master and Margarita γράφτηκε από τον Mikhail Bulgakov αλλά ποτέ δεν εκδόθηκε κατά την διάρκεια της ζωής του αφού λογοκρίθηκε ιδιαιτέρα από την Σοβιετική Ένωση αλλά και από τον ίδιο στον Στάλιν.

Κάποιες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν, τότε, υπήρχαν κεφάλαια που αφαιρέθηκαν ή αλλάχτηκαν ανάλογα με το τι θεωρούσαν θεμιτό οι συντάκτες.

Η ιστορία του βιβλίου χωρίζεται σε 3 ιστορίες που ενώνονται αριστουργηματικά. Έχουμε την επίσκεψη του διαβόλου στην αθεϊστική πρωτεύουσα, την Μόσχα, που ακολουθείτε από μια τεράστια γάτα που μιλάει. Αυτοί, σκορπάνε τον τρόμο στην λογοτεχνική ελίτ της πόλης κάνοντας πολλούς να κλειστούν σε ψυχιατρική κλινική. Στην δεύτερη ιστορία έχουμε τον Μαιτρ όπου γράφει μια ιστορία για τον Ιησού, όπου και αυτός κλίνεται στην ψυχιατρική κλινική και τέλος έχουμε την Μαργαρίτα, που αν και παντρεμένη με αξιωματούχο του κράτους αγαπάει τον Μαιτρ και θέλει να τον βοηθήσει με τον βιβλίο του.

Ο Bulgakov παρουσιάζει την Μόσχα σαν μια πόλη όπου οι κάτοικοί της ζουν με τον φόβο ενώ μελετά ιδιαίτερα το ζήτημα της δειλίας, της ενοχής, της υποκρισίας αλλά και την συνείδηση μέσω του Χριστού και του διαβόλου.

Πολλοί κριτικοί θεωρούν ότι είναι ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα καθώς και ένα από το σημαντικότερα της Σοβιετικής σάτιρας.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.