Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

To Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων, σονάτα, όπερα, roman a clef, συμφωνία, κολάζ και  “η έρημη χώρα” των Beatles. Προκάλεσε σχεδόν αυτόματα ενθουσιασμό παρά την κακή κριτική στους New York Times και πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο δίσκους στις πρώτες 2 βδομάδες της κυκλοφορίας του στις ΗΠΑ.

[…]

Πρόκειται για μια εξ ίσου εντυπωσιακή παράθεση από μουσικές παράθεση από μουσικές και ρυθμικές ποιότητες και τόνους, περίτεχνη παραγωγή στο στούντιο, απαστράπτουσα παραστατικότητα που παρ’ όλ’ αυτά γίνεται αναγνώσιμη και, πάνω απ’ όλα, μοναδική θεματική ομοιογένεια.

[…]

Η αναλογία με την “Έρημη χώρα” του Έλιοτ ταιριάζει τόσο δομικά, όσο και θεματικά, και συμφωνεί με την ανάμνηση που έχει από την εποχή εκείνη ο Λέννον: “Τότε έγγραφα συνειδητά ποίηση κι αυτή είναι η ποίηση με αυτογνωσία”. Ίσως γι’ αυτό τα λόγια αυτής της περιόδου των Beatleas – και του ροκ γενικότερα – μοιάζουν τόσο με παραδοσιακή μουσική.

Το “Sergeant Pepper’s” δίνει τον τόνο και την κεντρική μεταφορά του δίσκου: μια παράσταση μοναχικών ανθρώπων ως αντίδοτο στη μοναξιά τους. Στην επιφάνεια των πραγμάτων μπορεί να φανεί πως το συγκρότημα περνάει καλά παίζοντας μπροστά στο ενθουσιασμένο πλήθος, ξεδιπλώνοντας το ευρύ του ρεπερτόριο, αναγγέλλοντας σε όλους που θέλουν ν’ ακούσουν πως “Είναι υπέροχα εδώ / είναι συγκινητικό”. Στην πραγματικότητα το κοινό ενθαρρύνεται να συνοδέψει το συγκρότημα να “τραγουδήσει μαζί” και να “χαλαρώσει και ν’ αφήσει να κυλήσει η βραδιά”. Αυτά είναι τα στοιχεία της βιομηχανίας του θεάματος και πολύ ευχάριστα εκτός από το ότι κάτι δεν πάει καλά στην παράσταση.

Η Ορχήστρα της Λέσχης των Μοναχικών Καρδιών του Λοχία Πέππερ-κι αν το πάρουμε τοις μετρητοίς μας προσκαλούν σε μια οργάνωση μοναχικών καρδιών που σημειώνουν με αθωότητα “τι ωραία να σας παίρναμε στο σπίτι μαζί μας” αποκαλύπτοντας βαθιές ανάγκες κι επιθυμίες: την επιθυμία της επικοινωνίας, την ανάγκη για συντροφιά και συναδελφικότητα στην οποία το κοινό ανταποκρίνεται κατά τη διάρκεια της παράστασης και την οποία καλείται να εκπληρώσει και μετά το τέλος της.

Η μοναξιά του συγκροτήματος τονίζει στις επαναλήψεις του “Sergeant Pepper’s Lonely”…

[…]

Στην δεύτερη εκδοχή του τραγουδιού (Reprise) υπάρχει τελεία μετά την λέξη Lonely και ακούγεται σαν Loney και η φράση καταλήγει να σημαίνει “ο λοχίας Πέππερ είναι τρελός”.

[…]

Σίγουρα το συγκρότημα ακούγεται κεφάτο, αλλά είναι έτσι πραγματικά ή πρόκειται για προσποίηση;

[…]

Πως είναι η ορχήστρα όταν παύουν οι φωνές;

 

Pichaske David

“Ποίηση του ροκ”

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.