Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Karel Teige – Πρωτοπόρος της avant-garde – Μικρό βιογραφικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Ο Karel Teige (1900 – 1951) ήταν Τσέχος avant-garde καλλιτέχνης, συγγραφέας, κριτικός και μέλος του κινήματος  Devětsil.

Αρχικά δούλεψε σαν συντάκτης και γραφίστας στο μηνιαίο περιοδικό Revue Devětsilu όπου παρουσίασε έργα των Man Ray, Paul Klee, Vladimir Mayakovsky και Walter Gropius.

Αν και δεν ήταν αρχιτέκτονας, ήταν κριτικός και ενεργό μέλος του CIAM. Από τα σημαντικότερα έργα του, για την θεωρία της αρχιτεκτονικής, ήταν το The Minimum Dwelling (1932). Πίστευε σε μια επιστημονική λειτουργική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής, βασισμένη σε μαρξιστικές αρχές.

Εκτός από το να γράφει και να μιλάει για την τέχνη και την αρχιτεκτονική, έφτιαχνε πίνακες ζωγραφικής, κολάζ, φωτομοντάζ, σενάρια ταινιών, εξώφυλλα βιβλίων, γραμματοσειρές ενώ συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις.

Ο επαγγελματίας καλλιτέχνης είναι μια απόκλιση, μια ανωμαλία. Το 1924 δεν επιτράπηκε σε κανέναν επαγγελματία αθλητή να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Γιατί λοιπόν δεν μπορούμε να απορρίψουμε τις επαγγελματικές κλίκες της ζωγραφικής, της γραφής, της γλυπτικής και του επιχειρηματία; Το έργο τέχνης δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο εμπορικής κερδοσκοπίας ούτε ακαδημαϊκής συζήτησης. Στην ουσία είναι ένα δώρο ή ένα παιχνίδι, χωρίς υποχρεώσεις και χωρίς συνέπειες.

Τον Φεβρουαρίου του 1948, όταν το κομμουνιστικό κόμμα της Τσεχοσλοβακίας, με σοβιετική υποστήριξη, ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας, θεώρησαν τον έργο του προοδευτικό όμως στην συνέχεια φιμώθηκε γιατί δεν ακολούθησε την κομματική γραμμή έτσι καταγγέλθηκε ως εκφυλισμένος τροτσκιστής.

Πολλά από τα έργα του καταστράφηκαν ενώ άλλα έμειναν κρυμμένα για δεκαετίες.

Τα επόμενα χρόνια θα μείνει απένταρος χωρίς να έχει δικαίωμα να δημοσιεύσει  την δουλειά του.

Το 1951 θα πεθάνει από έμφραγμα, στην Πράγα.

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.