Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Ernst Ludwig Kirchner: Η περίεργη ομορφιά της τέχνης του και οι Ναζί – Μικρό Βιογραφικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Ο Ernst Ludwig Kirchner ήταν Γερμανός εξπρεσιονιστής ζωγράφος και χαράκτης που γεννήθηκε στις 6 Μαΐου του 1880.

Το 1905, μαζί με τους Fritz Bleyl, Karl Schmidt-Rottluff και Erich Heckel, ίδρυσαν την καλλιτεχνική ομάδα Die Brücke (γέφυρα) που είχε ως σκοπό να ξεφύγει από το διαδεδομένο παραδοσιακό ακαδημαϊκό ύφος και να βρει έναν νέο τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης, έτσι θα ήταν η γέφυρα που θα ένωνε το παρελθόν με την εποχή τους.

Το 1913, μετά το γράψιμο του Chronik der Brücke, η ομάδα θα διαλυθεί και θα θελήσει να καταταγεί ως εθελοντής στον πόλεμο γεγονός που δεν θα του βγει σε καλό.

Θα συρθεί στο αψέντι, την μορφίνη και το ποτό με αποτέλεσμα να αρχίσει να χάνει τον εαυτό του. Προσποιούμενος ότι τρελάθηκε, προκειμένου να φύγει από το στρατό, κατέρρευσε ψυχολογικά με αποτέλεσμα να περάσει αρκετούς μήνες κλεισμένος σε σανατόρια.

Μέχρι το 1918 ο Kirchner ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αν και συνέχισε τις εκθέσεις των έργων του, ο ίδιος ήταν χάλια.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1920 θα νιώσει καλύτερα αλλά θα αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα υγείας, λόγω του καπνίσματος.

Με την άνοδο του ναζισμού του απαγορεύουν να κάνει εκθέσεις. Χαρακτήριζαν την δουλειά του εκφυλισμένη, γι’ αυτό το 1937 περισσότερα από 600 έργα του πωλήθηκαν ή καταστράφηκαν.

Το 1938, στις 15 Ιουνίου, θα αυτοπυροβοληθεί μπροστά από το σπίτι του.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (1):

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.