Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Στρατής Τσίρκας: Η χαμένη άνοιξη

Θέλουν τη Ελλάδα πόρνη να τους ανοίγει τα σκέλια στην ποδιά της Ακρόπολης να προμηθεύει μισοτιμής το ρίγος της αμαρτίας στις μαραγκιασμένες από τον πουριτανισμό ψυχές τους.

Μας θέλουν γκαρσόνια ταβερνιάρηδες μαστροπούς βαρκάρηδες επιβήτορες καμπαρετζήδες μπουζουξήδες χασισέμπορους αχ αμαν αμαν και συρτάκι αμε και Ζόρμπα δη Γκρηκ κι αυτοί ν’αρμέγουν τον τόπο το κρασί το λάδι τα πορτοκάλια τις ντομάτες τα ροδάκινα το βαμπάκι τα μάρμαρα το βωξίτη το λιγνίτη τα μεταλλεύματα και τον ιδρώτα του κόσμου.

Κοίτα που καταντήσαμε κάθε πολιτικός και κόκκινο φαναράκι στην πόρτα του και τ’όνομά του φωτισμένο σε ταμπελίτσα πλάι στο κουδούνι. Λουιζ Κλάρα Ρόζα Ντολόρες.

[…]

Παραμερίστε διαφορές με Παπατζήδες ή Σβωλοτσιριμώκους, παράπονα και μνησικακίες για Λίβανους και Δεκέμβρηδες και λοιπά. Όλοι μαζί, όλοι μαζί, να σώσουμε τον τόπο, γιατί η Γερμανίδα λύσσαξε και θα τον ξεπατώσει….

[…]

Σε άλλες χώρες που οι πολίτες ξέρουν τα δικαιώματά τους θα είχε αλλάξει από καιρό τέτοια κατάσταση. εδώ τα εδραιωμένα συμφέροντα, η μονοωλιακή εκμετάλλευση, τα “κλειστά επαγγέλματα” , το συνάλλαγμα που σπαταλιέται σε πολυτέλειες και αργομισθίες… Τετρακόσια χρόνια σκύβαμε το κεφάλι όταν σήκωνε τη φωνή κι ο τελευταίος αγάς. Ενάμιση αιώνα τώρα ελεύθερο κράτος κι ακόμη μας δυναστεύουν αγάδες κάθε λογής, από τον εισπράχτορα του λεωφορείου ως το διοοικητή της Εθνικής, απ’ τον Βαν Φλητ ως τους εξοχότατους της Πιουριφάι και Λαμπουίς, τους ανθύπατους της νέας Ρώμης στο κρατίδιο των Γραικύλων…

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (4):

 1. kristina1963

  November 10, 2020 at 11:38 am

  Τσίρκας…από τους καλύτερους συγγραφείς που έχω διαβάσει…ονειρεύομαι μια συζήτηση μεταξύ Τσίρκα και Ραφαηλίδη!

  Reply
  • Chris Pinturicchio

   November 10, 2020 at 12:30 pm

   Όντως, από τους καλύτερους.

   Reply
 2. akamas

  November 10, 2020 at 8:19 pm

  Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της ελληνικής πεζογραφίας, αν και κατά τη γνώμη μου δεν φτάνει τις ακυβέρνητες πολιτείες.

  Reply
 3. Chris Pinturicchio

  November 11, 2020 at 12:27 pm

  Πράγματι ο Τσίρκας έγραψε καταπληκτικά βιβλία.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.