Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Maximilian Maria Kolbe – Ο ιερέας που θυσιάστηκε για να σώσει άλλον – Μικρό ιστορικό – Φωτογραφικό άλμπουμ

Ο Maximilian Maria Kolbe (1894 – 1941) ήταν πολωνός ιερέας που προσφέρθηκε να θυσιαστεί, για να σωθεί άλλος, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz.

Μικρός οραματίστηκε Την Παρθένο Μαρία και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία ενώ το 1918 χειροτονήθηκε ιερέας. Ξεκίνησε ιεραποστολικό έργο, σε διάφορες χώρες του κόσμου, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό. Μετέπειτά, επέστρεψε στην Πολωνία, στο μοναστήρι Niepokalanów κοντά στην Βαρσοβία.

Στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο έκρυβε ανθρώπους στα μοναστήρια για να τους σώσει από τους Ναζί. Οι Γερμανοί τον συνέλαβαν 2 φορές. Την δεύτερη φορά, οδηγήθηκε στο Auschwitz έχοντας τον αριθμό  #16670.

Εκεί, σαν αντίποινα για κάποιους που ήθελαν να δραπετεύσουν, διάλεξαν 10 άτομα στην τύχη, όπου θα τους άφηναν να πεθάνουν από την πείνα. Ένας απ’ αυτούς, ο Franciszek Gajowniczek, κλαίγοντας φώναζε “τα παιδιά μου, η γυναίκα μου..”. Αυτός, για να τον σώσει, προσφέρθηκε και πήρε την θέση του. Δύο βδομάδες αργότερα, ο μόνος που ζούσε ήταν ο ιερέας. Για να τον ξεφορτωθούν, του έβαλαν ένεση  με καρβολικό οξύ.

Το 1982, ο Πάπας John Paul II τον αγιοποίησε λέγοντας πως είναι ο προστάτης του δύσκολου αιώνα μας. Ο Franciszek Gajowniczek έζησε μέχρι τα 93 του χρόνια.

 

 

 

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.