Γιατί οι Ισπανοί μιλάνε με θ;

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχει ένας αστικός μύθος που λέει ότι ο λόγος που Ισπανοί μιλάνε με ψευδισμό (κυπριακά – μασεύκουν), το οφείλουν στον βασιλιά Peter of Castile (1334 – 1369). Σύμφωνα με τον μύθο, ο βασιλιάς είχε το εν λόγω πρόβλημα στην ομιλία του και προκειμένου να μην το κοροϊδεύουν ανάγκαζε τον λαό του να μιλάει μ’ αυτό τον τρόπο.

Αν και σαν ιστορία ακούγεται ωραία, εντούτοις είναι ψέμα, αφού ο ψευδισμός στην ομιλία των Ισπανών εμφανίστηκε τον 16ον αιώνα σε αντίθεση με τον Peter of Castile που έζησε τον 14ον. Άλλωστε, ο ψευδισμός στους Ισπανούς, είναι προϊόν φυσικής γλωσσικής και φθογγολογικής εξέλιξης όπως άλλωστε και σε πολλές ακόμα γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Ισλανδικά, Αλβανικά). Πέραν αυτών, το ψευδισμό στην ομιλία των Ισπανών δεν τον συναντάς σε όλες τις περιοχές της Ισπανίας αλλά σε μερικές.

Κλείνοντας να αναφέρω πως υπάρχουν πολλοί που λένε πως δεν ήταν ο Peter of Castile που είχε τον ψευδισμό αλλά ο Philip II (1527 – 1598) έτσι ώστε να συμπίπτει με τον 16ον αιώνα!!!

Από βιβλίο “Tα Κυπριακά” του Αθανάσιου Σακελλάριου – 1891

Μάσσεμα – το μασεύειν, τραυλίζειν

Μασσεύκω και μασσώ – τραυλίζω, ψευδίζω, εμάσευκα, αορ. Εμάσεψα –

Παράδειγμα:

‘ς τα καλά καθούμενα τούτος εμάσσεψεν!!

 

Previous Post
Next Post

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: