Σιδέρωμα μαλλιών – Μικρό ιστορικό

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τρίχες…

Οι μπούκλες στα μαλλιά των γυναικών ξεκίνησαν από πολύ παλιά. Χρησιμοποιούσαν 2 λαβίδες όπου τις θέρμαιναν και μ’ αυτές έδεναν τις τρίχες πάνω, δημιουργώντας τις μπούκλες. Όσον αφορά το ίσιωμα των μαλλιών, αυτό γινόταν με διάφορα χημικά προϊόντα. Και στις 2 περιπτώσεις, αν και είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα κατέστρεφαν εν ολίγης το μαλλί.

Η μεγάλη αλλαγή ήρθε στις αρχές του 1870 από τον γάλλο κομμωτή Marcel Grateau όπου πειραματιζόταν με διάφορους τρόπους ώστε να βρει τρόπο να χτενίζει τις γυναίκες χωρίς να τους χαλά το μαλλί.

Η πατέντα που σκέφτηκε ο γάλλος κομμωτής δεν είχε ιδιαίτερες διαφορές με τα σημερινά σίδερα μαλλιών. Βασικά κατάφερε και βρήκε 2 πλάκες από μέταλλο όπου όταν ζεσταίνονταν στους σωστούς βαθμούς δεν χαλούσαν την τρίχα.

Το κομμωτικό εργαλείο που σκαρφίστηκε ο Marcel Grateau έκανε και τις 2 δουλειές, δηλαδή για ίσιωμα μαλλιών αλλά και μπούκλες. Μετέπειτα βγήκαν πολλά παρόμοια εργαλεία όπου εν μέρει καλυτέρευαν την πατέντα του γάλλου.

Χρόνια μετά, την δεκαετία του 1960, ξεκίνησε μια νέα “μόδα” όπου ίσιωναν τα μαλλιά με το σίδερο που σιδέρωναν τα ρούχα. Όπως θυμάται η μητέρα μου, έβαζαν μια ψαρόκολλα πάνω από το μαλλί, ώστε να μην καεί η τρίχα και με την ίδια φιλοσοφία που σιδερώνεις τα ρούχα, σιδέρωναν τα μαλλιά τους.

Αυτή η πρακτική χρησιμοποιείται ακόμη σε κάποιες χώρες, διότι δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να πηγαίνουν σε κομμωτήρια ή να έχουν σίδερα κομμωτικής. Το πρόβλημα με την συγκεκριμένη πρακτική ήταν και παραμένει ο φόβος για εγκαύματα.

 

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: