Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Κιρκιλούθκια

Πάει αρκετός καιρός από τότε που είχαμε γράψει για κάποια λέξη, έτσι σήμερα θα επανέρθουμε στην κατηγορία “Φράσεις – Λέξεις” προκειμένου να δούμε την κυπριακή λέξη κιρκιλούθκια!

Αρχικά να πούμε ότι με την λέξη κιρκιλούθκια εννοούμε κάτι που μικρό που συνήθως κυκλικό σχήμα,

“εσχεδίαζεν κάτι κιρκιλούθκια ο μιτσίς πας την κόλλαν”

ή κάτι που κάνεις συνεχώς και είναι παντελώς ανούσιο όπως για παράδειγμα ένας ποδοσφαιριστής που κάνει συνεχώς άσκοπες ντρίμπλες,

“φκάρτον πόξω ρε τον βλάκα.. να τον έχω εγιώ να μου κάνει κιρκιλούθκια μες το γήπεδο, χαρκέτε εν ο Μαραντόνα!”.

Η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη kirk που σημαίνει τον αριθμό σαράντα. Μάλιστα το ρήμα kirklamak, όπως βρήκα σε λεξικό,  σημαίνει κάνω κάτι 40 φορές, πράξη που καταντά μονότονη και σπαταλά άσκοπα χρόνο. Πέραν αυτής, βρήκα και την λέξη kirkili,  που εννοεί αυτόν που γεννήθηκε μέσα σε 40 μέρες από κάποιο άλλο ή αυτός που δεν ποσαράντωσε ακόμα. Ενίοτε έχει και την έννοια του κουρασμένου.

Μια άλλη προέλευση της λέξης που βρήκα είναι ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη κίρκος που σημαίνει τον δακτύλιο, τον κύκλο. Κίρκος είναι και ένα είδος πουλιού, που μοιάζει με γεράκι. Εικάζεται πως πήρε τον εν λόγω όνομα γιατί κάνει γύρους πάνω από την λεία του μέχρι να βρει την κατάλληλη στιγμή να  ορμήσει.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (1):

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.