Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Eartha Kitt: Η γυναίκα πίσω από το “Santa Baby”

Η Eartha Mae Keith (Eartha Kitt) γεννήθηκε σε μια βαμβακοφυτεία, κοντά στην πόλη North, της κομητείας Orangeburg, στην Νότια Καρολίνα, στις 17 Ιανουαρίου του 1927.

Η μητέρα της, Annie Mae Keith, ήταν μισή Cherokee και μισή Αφρικανή. Η Eartha Kitt δεν έμαθε ποτέ ποιος είναι ο πατέρας της αφού, όπως λέγεται, μάλλον προήλθε από τον βιασμό της μάνας της, από τον κάτοχο του αγροκτήματος όπου δούλευε εκείνη.

Λίγο καιρό μετά την γέννηση της, η μάνα της θα πάει να ζήσει με κάποιον μαύρο άντρα που δεν θα δεχτεί την Eartha Kitt γιατί το δέρμα της ήταν σχετικά ασπριδερό σε σχέση με αυτούς που ήταν μαύροι. Η μάνα της, προτίμησε να μείνει με το νέο της άντρα και να δώσει την μικρή σε μια συγγένισσα της, την Aunt Rosa όπου την κακοποιούσε.

Μετά τον θάνατο της μάνα της, η μικρή θα φύγει από την Aunt Rosa και θα ζήσει με μια άλλη συγγένισσα της, την Mamie Kitt, στο Harlem της Νέας Υόρκης όπου ξεκίνησε να ζει κανονικά σαν όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας της ξεφεύγοντας από την κόλαση που ζούσε. Για πολλούς, αυτή ήταν η βιολογική της μητέρα.

*********************************************

Η καριέρα της Eartha Kitt βρισκόταν στο απόγειο μέχρι που προσκλήθηκε στον λευκό οίκο, στις 18 Ιανουαρίου του 1968, από την γυναίκα του πρόεδρου της Αμερικής Lyndon B. Johnson.

Στην επίσκεψη της στον λευκό οίκο ερωτήθηκε για το ποια ήταν η άποψη της για τον πόλεμο στον Βιετνάμ.

“Στέλνετε τους καλύτερους της χώρας για να πυροβοληθούν και να ακρωτηριαστούν. Δεν απορώ πάντως γιατί τα παιδιά επαναστατούν και “καπνίζουν”. {…}Τα παιδιά δεν επαναστατούν χωρίς λόγο, δεν είναι χίπις χωρίς λόγο, δεν κάνουν φασαρίες για το τίποτα…! Επαναστατούν για κάτι.

Υπάρχουν πάρα πολλά που καίνε τους ανθρώπους αυτής της χώρα, ιδίως τις μαμάδες. Μεγαλώνουν τα παιδιά τους και …. ξέρεις τι γίνεται μετά. Έχετε και εσείς παιδιά κυρία  Johnson. Τα μεγαλώνουμε για να τα στείλουμε στον πόλεμο.”

Όταν εξέφρασε την άποψη της για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, η κυρία Johnson ξέσπασε σε κλάματα. Έκτοτε η καριέρα της Eartha Kitt πήρε την κατηφόρα.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (8):

  1. Κωνσταντίνα Κοράκη

    December 28, 2018 at 11:28 am

    “Έκτοτε η καριέρα της πήρε την κατηφόρα…”, επειδή μίλησε λογικά. Τι κρίμα…

    Reply
    • Chris Pinturicchio

      December 29, 2018 at 9:15 am

      Πολύ σωστά το έθεσες…

      Reply
  2. F.

    December 31, 2018 at 10:24 am

    Γυναίκα, μαύρη και με άποψη… Στην πυρά! :p
    Καλή χρονιά, Chris, και καθυστερημένα χρόνια πολλά για τη γιορτή σου. Ευχές για ό,τι «καλό» επιθυμείς! 🙂

    Reply
    • Chris Pinturicchio

      December 31, 2018 at 10:26 am

      Καλή χρονιά Κατερίνα μου. Πάντα με υγεία και χαρά

      Reply
  3. Βεατρίκη Α

    December 31, 2018 at 6:19 pm

    Να, που σε βρήκα!! Χρονιά σου Πολλά και νάναι Καλή χρονιά για σένα τούτη που ξημερώνει σε λίγο Chris μου!! Πολύ ωραίο το ‘φτειαξες το blog!!

    Reply
    • Chris Pinturicchio

      January 2, 2019 at 6:24 pm

      Χρόνια πολλά Βεατρίκη μου. Πάντα με υγεία και χαρά. Χαίρομαι που σου άρεσε το blog

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.