Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Γάμα τα ρε, εμαύρινε η ψυσιή μου

Μίλησα χθες, μετά από πάρα πολύ καιρό, με τον συμφοιτητή μου τον Κωνσταντίνο. Το θέμα βέβαια δεν ήταν άλλο από τις πυρκαγιές. Μου είπε “γάμα τα ρε, εμαύρινε η ψυσιή μου…”. Μα πώς να μην γίνει κατάμαυρη με αυτά που βλέπουμε και ζούμε. Αλήθεια, πώς να μην γίνει;

Στην Κύπρο συνηθίζουμε να λέμε ότι ο θάνατος με τους πολλούς εν γλυτζιής… Μα είναι γλυτζιής αυτός ο θάνατος που βλέπουμε. Υπάρχει έστω και κάτι το θετικό, κάτι το ελαφρυντικό σ’ όλα αυτά που είδαμε και ακούσαμε; Αν όντως αληθεύουν οι φήμες  στο διαδίκτυο, ότι οι πυρκαγιές είναι σκόπιμες, για να κοπούν οικόπεδα και να χτιστούν σπίτια ή για να γίνει το ορυχείο, έχουμε αποτύχει σαν άνθρωποι, σαν γένος. Δεν αξίζει να πατάμε το ιερό χώμα της Μητέρας Γης. Είμαστε άξιοι της τύχης μας. Ότι τζαι να μας κάμουν χαλάλι μας.

Και μέσα σ’ αυτούς τους θανάτους, τις καταστροφές, τα κλάματα και τους πόνους, υπήρξαν και κάποιοι που έμπαιναν σε σπίτια και έκλεβαν αντικείμενα ή ότι άλλο είχε απομείνει από τον πύρινο χείμαρρο.

Ότι και να πεις, όσα τρόφιμα και αν προσφέρεις, όσα λεφτά και να δώσεις τίποτα δεν μπορείς να φέρεις πίσω. Απολύτως τίποτα. Είναι όπως τα είπε ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος. “Γάμα τα ρε, εμαύρινε η ψυσιή μου…”

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (7):

  1. Βεατρίκη Α

    July 26, 2018 at 8:28 am

    Καλημέρα Chris! Δεν ξέρω να πω αν η πυρκαγιά στον οικισμό Μάτι είχε ως αιτία τον εμπρησμό..Ερευνάται και αυτό τώρα, είπαν..Πιστεύω όμως οτι προήλθε από τα πέρα μέρη της Κινέττας όπου εκεί όντως είχαμε ταυτόχρονες και πολλές εστίες, ένδειξη σοβαρή εμπρησμού και οτι το Μάτι ήταν η κατάληξη του πύρινου κυκλώνα..Για να γίνει αυτό το κακό στο Μάτι, είχαν προηγηθεί πολλά και αλληλοπλεκόμενα εγκλήματα ,του απώτερου παρελθόντος..Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί…Και να δεις, που να βγω ψεύτρα, έτσι και θα μείνουν τα εγκλήματα σαν πούνε να ξαναχτίσουν στον τόπο..Στις σαθρές του βάσεις θάναι και πάλι..
    Και, ναι..άκουσα και εγώ στις ειδήσεις πως μπήκαν -γύφτοι λέει, να λεηλατήσουν τα καμμένα..Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα τα ληστρικά- από όποιον και αν γίνονταν- έχουν επαναληφθεί αμέτρητες φορές και στο παρελθόν..στις τωρινές γενιές, μα και του απώτερου παρελθόντος..από καταβολών της ιστορίας των ανθρώπων θαρρώ..Χαλασμένο το είδος και ο πολιτισμός του ..μια ουτοπία….

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      July 29, 2018 at 5:31 am

      Βεατρίκη μου ό,τι και αν έγινε τίποτα δεν επιστρέφει πλέον.
      Μακάρι να καταφέρουμε έστω και μια φορά να μάθουμε από τα λάθη μας και να μην επιστραφούμε στα ίδια κάτι που κάναμε αμέτρητες φορές.

      Reply
      • Βεατρίκη Α

        July 29, 2018 at 5:37 am

        Καλημέρα, καλή Κυριακή Chris μου! Δίκηο έχεις. Αχ και ας μην μείνουμε μοναχά στις ευχές, σαν όλες τις άλλες φορές..

        Reply
  2. Athina

    July 26, 2018 at 7:56 pm

    Τίποτα μα τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει ο,τι συνέβη Εκεί
    Ο,τι υπάρχει ακόμα εκεί
    Έχω δει σε ταινίες στρατιωτικούς πώς είναι μετά από πόλεμο
    Δεν ξέρω αν ξεπερνιέται η εικόνα όσων έγιναν
    Δεν μπορεί να μεταφερθεί

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      July 29, 2018 at 5:16 am

      Αλήθεια τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί.

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.