Τα κουζάρικα του βαρωσιού – Μικρό ιστορικό

Η αγγειοπλαστική, για πολλά χρόνια, ήταν από τους πιο ανεπτυγμένους κλάδους της κυπριακής τέχνης, γεγονός που φαίνεται ξεκάθαρα από τα ευρήματα των ανασκαφών που γίνονται κατά περιόδους.

Μεγάλη φήμη είχαν τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής του βαρωσιού, όπου οι ντόπιοι τα ονόμαζαν κουζάρικα. Βρίσκονταν στις βόρειες παρυφές της πόλης, κοντά στο κρατικό νοσοκομείο και κοντά στην οδική αρτηρία της Λάρνακας και της Λευκωσίας.

Τα αγγεία ήταν ευρέως διαδεδομένα και πωλούνταν, συνήθως, στα πανηγύρια. Λέγεται πως οι βαρωσιότες κατάφεραν να διατηρήσουν την τεχνοτροπία των Μυκηναίων, που εγκαταστάθηκαν στο νησί τον 13ον π.Χ.. Φημίζονταν ιδιαίτερα για την κεραμική τους τέχνη.

Ο λόγος που το Βαρώσι ήταν ιδιαίτερα διάσημο, οφειλόταν στον πηλό της περιοχής που ήταν πιο λεπτός και περισσότερο πορώδης από τις άλλες περιοχές. Αυτό τους έδινε την δυνατότητα να κατασκευάζουν πιο κομψά και ανθεκτικά σκεύη.

Κλείνοντας να αναφέρω ότι τα εργαστήρια φημίζονταν, επίσης, για τις κούζες (στάμνα), τα περίτεχνα βάζα αλλά και για τους ασυνήθιστους κουβάδες που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να πάρουν νερό από το μαγκανοπήγαδο.

hist_024kouzariko

Capture1Capture

Previous Post
Next Post

9 Comments

 • Τι ενδιαφέρουσα ανάρτηση και τι ωραίο υλικό μάζεψες (πάλι!) 😉
  Ξέρεις Χρήστο μου, πόσο παιδεύομαι να βρω μια γλάστρα που να είναι πήλινη και όχι πλαστική, όσο για τα τάπερ, γρήγορα τα αντικατέστησα με γυάλινα μπολάκια… μπορούμε να αντισταθούμε, θέλει επιμονή! 😛

  ΑΦιλιά στην όμορφη Κύπρο που ξέρει να αντιστέκεται! 🙂

  • Να’ σαι καλά για τα καλά σου λόγια Στεφανία μου. Στην Κύπρο έχουμε αρκετές πύλινες γλάστρες! Κόπιασε!!
   Καλή σου μέρα.

 • Πολύ όμορφο κείμενο και ιδιαίτερα συγκινητικό για μένα, γιατί κι εμείς στην Κρήτη έχουμε το Θραψανό, ένα χωριό με φημισμένους αγγειοπλάστες.
  Να ζήσει το Βαρώσι! 🙂
  Πολλά φιλιά!

  • Η Κρήτη μου είναι πολύ αγαπητή, στο ξανάπα. Σπούδασα εκεί και έχει μια εξαίρετη θέση στην καρδιά μου. Να μας ζήσει η Κρήτη η λεβεντομάνα!
   Καλή σου μέρα!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: