Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Giuseppe Meazza: Το περίεργο πέναλτι ενάντια στην Βραζιλία

Επειδή το παγκόσμιο κύπελλο 2018 κάνει πρεμιέρα σήμερα στις οθόνες μας εμείς θα ταξιδέψουμε 80 χρόνια πίσω, στο παγκόσμιο κύπελλο του 1938, για να αναφερθούμε σε μια τρελή ιστορία που έγινε αλλά έμεινε στης ιστορίας το περιθώριο!

Το παγκόσμιο του 1938 έγινε στην Γαλλία και συμμετείχαν 15 ομάδες, αφού αποχώρησε τελευταία στιγμή η Αυστρία που είχε προσαρτηθεί στη ναζιστική Γερμανία. Στους 4 πήγαν η Ουγγαρία, η Σουηδία, η Βραζιλία και η Ιταλία.

Ο πρώτος ημιτελικός, μεταξύ Ουγγαρίας και Σουηδίας έληξε από νωρίς αφού η Ουγγαρία νικούσε από το ημίχρονο 3-1 (τελικό σκορ 5-1). Τα βλέμματα του κόσμου ήταν στραμμένα στο μεγάλο παιχνίδι των ημιτελικών μεταξύ της Ιταλίας και της Βραζιλία.

Το παιχνίδι διεξήχθη στο στάδιο Velodrome μπροστά σε 33,000 κόσμο. Ο αγώνας ήταν ισορροπημένος μέχρι το 51’ όταν και ο Gino Colaussi έβαλε μπροστά στο σκορ την Ιταλία. Οι βραζιλιάνοι πίεσαν για να ισοφαρίσουν αλλά σε μια αντεπίθεση των ιταλών, ο Silvio Piola έκανε μια επιδέξια βουτιά στην περιοχή, σε μαρκάρισμα του Domingos da Guia, κερδίζοντας πέναλτι. Οι βραζιλιάνοι έτρεξαν μαινόμενοι στον ελβετό διαιτητή Hans Wuthrich για να διαμαρτυρηθούν αλλά εκείνος πίστεψε τον  Silvio Piola που δακτυλόδειχνε τον Domingos da Guia λες και ήταν εγκληματίας!

Όπως και να ‘χει η μπάλα στήθηκε στην άσπρη βούλα. Οι βραζιλιάνοι ήταν κάπως καθησυχασμένοι, αφού ο τερματοφύλακας τους Walter, είχε την είχε την ικανότητα να κοιμίζει τους αντιπάλους και να αποκρούει τα πέναλτι. Απέναντι του στάθηκε ο μικροκαμωμένος Giuseppe Meazza που στην προσπάθεια του να πάρει φόρα να χτυπήσει το πέναλτι του έπεσε το παντελονάκι!!! Ο Walter ξαφνιάστηκε και άρχισε να γελάει σε αντίθεση με τον ατάραχο Giuseppe Meazza που τράβηξε το παντελόνι με το δεξί του χέρι εκτελώντας τον ανήμπορο να αντιδράσει Walter. Το μόνο που κατάφερε η Βραζιλία ήταν να μείωση στο 87 με τον Romeu Pelliciari.

Σχετικά με το λόγο που το παντελονάκι του Giuseppe Meazza έπεσε κυκλοφόρησαν αρκετές εκδοχές. Οι πιο πιστευτή ήταν ότι το λαστιχάκι που κρατούσε το παντελονάκι κόπηκε σε μια διεκδίκηση της μπάλας. Υπάρχουν όμως και αυτοί που λένε ότι τα κατέβασε επίτηδες!!!

Ότι και αν έγινε πραγματικά, η Ιταλία πήγε στον τελικό, νίκησε με 4-2 την Ουγγαρία και αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά πρωταθλήτρια κόσμου. Χρόνια μετά ο Giuseppe Meazza έδωσε το όνομα του στο γήπεδο της Inter Milan.

79048075Coupe Du Monde 1938-La Coupe du Monde Oubliee, Author Victor Sinet (70)1938-fifa-world-cup-final-match-italy-hungary-france-allen-football-soccer-ball-france-1384738457meazza9Giuseppe_meazza_1937224d87e63898b1806f7574e7f2af6740Calcio Illustrato, issue 22, June 1, 1938 (1)1938-fifa-world-cup-final-match-italy-hungary-france-allen-football-soccer-ball-2-1384735593tp3patjojvpdchjcbzpk

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.