Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Η σχέση των ABBA με την Κύπρο

Πρόσφατα το διάσημο σουηδικό συγκρότημα ABBA ανακοίνωσε πως θα μπει ξανά στα στούντιο, μετά από 36 χρόνια απουσίας στον χώρο, για να γράψει καινούργια τραγούδια προκαλώντας ευχάριστη έκπληξη στους εκατομμύρια θαυμαστές τους. Εμείς σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με τα νέα τραγούδια των ABBA αλλά με την σχέση που έχει το συγκρότημα με το νησί μας.

Τον Απρίλιο του 1970, όταν το συγκρότημα ακόμη δεν είχε ιδρυθεί, 2 ζευγαράκια από την Σουηδία,  ο Benny με τη Frida κι ο Bjorn με την Agnetha, είχαν έρθει στην Κύπρο για διακοπές, από τις 5 μέχρι τις 16 Απριλίου, αλλά και για να τραγουδήσουν στην Αμμόχωστο λόγω μιας συμφωνίας που είχαν με την ταξιδιωτική εταιρεία Fritidsresor. Η συναυλία ήταν για τον ΟΗΕ και συγκεκριμένα για τους Σουηδούς στρατιώτες που δούλευαν στο νησί. Λέγεται ότι η συναυλία έλαβε χώρο στον Καραόλο Αμμοχώστου.

Τα 2 ζευγάρια δεν είχαν τραγούδια δικά τους τότε, αν και οι Benny και Bjorn έγραφαν τον πρώτο τους δίσκο τότε (Lycka – θα δημοσιευόταν τον Σεπτέμβριο του 1970), έτσι τραγούδησαν στους στρατιώτες διάφορα σουηδικά τραγούδια. Οι πρόβες για την παράσταση έγιναν στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου Twiga Tower στην Αμμόχωστο.

Βλέποντας πως οι 4 τους είχαν χημεία στην πίστα, αποφάσισαν να κάνουν ένα συγκρότημα με την ονομασία “Festfolket” όπου στα σουηδικά σημαίνει άνθρωποι που κάνουν πάρτι αλλά και αρραβωνιασμένα ζευγάρια. Η μετονομασία σε ΑΒΒΑ έγινε 2 χρόνια αργότερα όπου εν μέρει είναι η ακροστιχίδα των ονομάτων τους.

Κλείνοντας να αναφερθώ και στην διάσημη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στον τουριστικό κατάλογο της Fritidsresor, την σεζόν 1970 – 71, όπου έδειχνε μια οικογένεια σουηδών να λιάζεται στις αμμουδιές της Αμμοχώστου με φόντο το ξενοδοχείο Κωνστάντια. Στην φωτογραφία βέβαια ήταν οι Benny με την Frida και πίσω φαίνεται η Αgnetha. Πιθανόν ο φωτογράφος να ήταν o Björn.

Famagusta: Buzzing tourist resort in CyprusFestfolk Abba på Cypern 1970[6]

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (0):

  1. Άιναφετς

    May 23, 2018 at 11:00 am

    Υπέροχο τραγούδι το θυμάμαι πολύ καλά!
    Για να δούμε τι νέο θα μας “give” και αυτή τη φορά! 😉

    Καλή μέρα Χρήστο! 🙂

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      May 26, 2018 at 7:22 am

      Οι ABBA γενικά ήταν υπέροχοι. Προσωπικά μου αρέσουν πάρα πολύ. Καλημέρα Στεφανία!

      Reply
  2. efge63

    May 24, 2018 at 10:07 am

    Kαλημέρα Χρήστο εγώ θα σου στείλω το μουσείο που τους στεγάζει !!

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      May 26, 2018 at 7:21 am

      Ναι άκουσα για το μουσείο. Πρέπει να είναι τέλειο από κοντά.

      Reply
      • efge63

        May 26, 2018 at 7:58 am

        Καλημέρα Χρήστο!! Εγώ ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο με τα βιντεάκια … κάτι είναι κι αυτό χαχαχα!! Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!!!

        Reply
        • Chris.Pinturicchio

          May 26, 2018 at 8:26 am

          Όντως, με την σημερινή τεχνολογία μπορούμε να ταξιδέψουμε παντού.

          Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.