Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

George Junius Stinney Jr.: O 14χρονος που καταδικάστηκε και εκτελέστηκε με ηλεκτρική καρέκλα

Ο George Junius Stinney Jr. (1929 –1944) ήταν ένας αφροαμερικάνος που καταδικάστηκε και εκτελέστηκε με ηλεκτρική καρέκλα στις 16 Ιουνίου του 1944 για τον θάνατο 2 κοριτσιών, της 11χρονης Betty June Binnicker και της 7χρονης Mary Emma Thames. Ήταν ο νεαρότερος στην ιστορία της Αμερικής που κάθισε σε ηλεκτρική καρέκλα.

Αμέσως μετά το φονικό των μικρών κοριτσιών, ειπώθηκε πως ο George Junius Stinney Jr. παραδέχθηκε τις πράξεις του έτσι οδηγήθηκε άμεσα προς δίκη, με ενόρκους μονάχα άσπρους. Η δίκη, μέχρι να παρθεί η ομόφωνη απόφαση πως ο μικρός ήταν ο δολοφόνος, διήρκησε μόνο 10 λεπτά

Αν και δεν υπήρξε ποτέ γραπτή μαρτυρία από τον μικρό, ότι τάχα αποδέχθηκε τους φόνους, αλλά μονάχα κάτι σημειώσεις απ’ αυτόν που έκανε την έρευνα, κανείς δεν νοιάστηκε ή καλύτερα, κανένα δεν άφησαν να νοιαστεί για την αθωότητα του 14χρονου.

Χρόνια μετά, το 2004, ο ιστορικός George Frierson, που μεγάλωσε στο Alcolu της South Carolina, όπου έγινε ο φόνος, ξεκίνησε να μελετάει την υπόθεση. Με την βοήθεια κάποιων δικηγόρων, μήνες αργότερα, κατάφερε και άνοιξε την υπόθεση εκ νέου αναγκάζοντας τις αρχές να παραδεχθούν πως ο μικρός καταδικάστηκε και εκτελέστηκε άδικα, αφού τίποτα εναντίον του δεν είχαν.

Ο μικρός πέθανε σε 4 λεπτά πάνω στην ηλεκτρική καρέκλα ενώ οι γονείς του τον είχαν θάψει σε τάφο χωρίς όνομα ώστε να μην τον βεβηλώσουν οι λευκοί. Για την υπόθεση γράφτηκε μια νουβέλα, “Carolina Skeletons” (1988) όπου αργότερα, το 1991, γυρίστηκε σε ταινία. Τον Φεβρουάριο του 2014 γυρίστηκε ακόμη μια ταινία με αυτήν την υπόθεση που είχε τίτλο “83 Days”.

 

maxresdefault (2)maxresdefault (3)capture_2017-06-01-19-44-16-1maxresdefaultdownloadmaxresdefault (1)55359c1efdec5e833e249e372cce2b71

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (0):

  1. Βεατρίκη Α

    April 23, 2018 at 1:42 pm

    Τραγικό το γεγονός των φόνων των δυο μικρών κοριτσιών. Βαρειά η δικαστική “πλάνη” εκείνων που δίκασαν με τις ανεπίτρεπτες παραλείψειςτους ως προς την τήρηση των νόμων, παραλείψεις που τους οδήγησαν στην προειλημμένη , καθώς φαίνεται, κρίση οτι ο δεκατετράχρονος ήταν ο ένοχος γι αυτούς τους φόνους..Αβάσταχτη η ευθύνη των δικαστών από την ώρα, μάλιστα, που με την αυθαίρετη καταδικαστική τους κρίση επέβαλαν και την θανατική ποινή στον ανήλικο. Δυσμέτρητη σε έκταση και βάθος η ευθύνη του επί της ουσίας ανύπαρκτου συνηγόρου υπεράσπισης. Ούτε έφεση δεν άσκησε. Κανείς δεν ξέρει μέχρις σήμερα ποιά είναι η αλήθεια αναφορικά με τους φόνους των κοριτσιών.! Δεν τεκμηριώθηκε ποτέ.. Λόγια τρίτων οδήγησαν τον δεκατετράχρονο στην καταδίκη του, λόγια τρίτων μιλάν’ για δήθεν κάποιον άλλον ένοχο…Το βέβαιο είναι οτι αν ετηρείτο στοιχειωδώς η ποινική δικονομία, ο μικρός θα απαλασσόταν- κι ας ήταν ή δεν ήταν ένοχος.
    Όπως και νάχει το πράγμα του παλαιού εκείνου τραγικού συμβάντος, καίριος ο συσχετισμός σας με τα όσα διαδραματίζονται στην Κύπρο με φονικό του ζευγαριού και τον δεκαπεντάχρονο θετό γιό τους. Τέτοιες ώρες επιβάλλεται, κατά την άποψή μου- από όσους παρακολουθούν το θέμα- η τήρηση σιωπής. Για να διευκολύνουν ή και να μην εμποδίσουν τις Αρχές να ενεργήσουν τα της διερεύνησης όπως πρέπει αντικειμενικά και ανεπηρρέαστα από τα λόγια ..

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      April 23, 2018 at 4:36 pm

      Πολύ χαίρομαι για την απάντηση σου Βεατρίκη. Ο μίκρος πολύ πιθανόν πήγε άδικα, για να μην πω σίγουρα πήγε… Έφεση δεν του έδωσα δικαίωμα να ασκήσει αλλά και να είχε το δικαίωμα, το γεγονός του ότι ήταν μαύρος, ήταν εκ των προτέρων μειονέκτημα του. Σαν και αυτό το παιδί χάθηκαν πάρα πολλοί μαύροι για εγκλήματα και αδικήματα λευκών… Πάντα το έλεγα ότι οι λευκοί είμαστε οι χειρότεροι φυλή..
      Όσο για το έγκλημα στο νησί μας, όλα δείχνουν πως το έκανε ο μικρός. Βέβαια δεν είναι τι δείχνει αλλά τι πραγματικά έγινε. Ο χρόνος θα δείξει.
      Και πάλι ευχαριστώ για την απάντηση σου.

      Reply
      • Βεατρίκη Α

        April 23, 2018 at 5:04 pm

        Συμφωνώ σε όσα λες για την προκατάληψη σε βάρος των μαύρων, Δικαίωμα, όμως, έφεσης το παιδί είχε, δεν το άσκησε.Τώρα 14ων ετών, τι να ξέρει από αυτά..Ο δικηγόρος του ήξερε μα δεν έπραξε, εγκληματικό εκ μέρους του. Τα ανώτερα δικαστήρια κρίνουν πιο προσεκτικά. Αν όχι τίποτε άλλο, εκτιμώ, ο μικρός θα ζούσε σήμερα. Για το θεμα το σύγχρονό μας στην Κύπρο, λέω να τηρήσω σιωπή..θα τα ξαναπούμε εν καιρώ.. Αλλά, Κρις μου, σε αυτό που λες οτι οι λευκοί είμαστε ως φυλή οι χειρότεροι, ας σου μου επιτρέψεις να σου εκφράσω την γνώμη μου. Το θέμα, για μένα, δεν είναι αν οι λευκή φυλή είναι χειρότερη σε σχέση με τις άλλες αλλά το ποιός έχει κάθε φορά τα ηνία της εξουσίας, ποιός έχει την ισχύ έναντι της όποιας φυλής..Στην Αμερική οι Λευκοί σε βάρος των μαύρων, Στην Αφρική , σε μέρη όπου οι μαύροι έχουν την ισχύ, εκεί είδαμε και βλέπουμε τι φρικτά εγκλήματα έχουν διαπράξει και διαπράττουν στους εμφυλίους τους σε βάρος της ίδιας της μαύρης φυλής τους.. Και η ζωή των λευκών τότε κεί δεν πιάνει ούτε κουάρντο.. πχ..Πρόσφατα ανακόπηκαν οι πειρατείες οι πολλές, φίλοι μου, που ήσαν εκεί σε μέρη τέτοιαί, μούλεγαν πως αν ήθελαν να σου κλέψουν το ρολοί, απλά σουκοβαν το χέρι. Τους είναι πιό εύκολο.. Χμ..Λες εκεί ή πχ στην Κίνα, οι λευκοί να αντιμετωπίζονται δίκαια σε μια δίκη ως κατηγορούμενοι; Η εξουσία, φίλε μου, αυτή είναι το έρεισμα κάθε κακού και πάνω σε αυτήν την ανάγκη ακουμπάει η ανθρώπινη εμπάθεια και κακότητα.

        Reply
        • cortlinux

          April 23, 2018 at 9:49 pm

          Θα συμφωνησω απολυτα με την Βεατρικη.

          Reply
        • Chris.Pinturicchio

          April 24, 2018 at 6:23 am

          Καταρχάς χαίρομαι που μπήκαμε σε μια όμορφη συζήτηση και είχαμε και σχόλια από τον cortlinux και το δελφινάκι. Σχετικά με το κείμενο, το παιδί δεν είχε δικαίωμα έφεσης. Δεν το επέτρεψαν όπως δεν έκαναν σε πολλούς μαύρους. Εξάλλου η οικογένεια του μικρού δεν είχε καν χρήματα για κάτι τέττοιο.
          Όσο για την φυλή που είπα, ότι είμαστε οι χειρότεροι, πάντα έχω γνώμονα ένα πράγμα. Δεν μπορώ να βάλω σε ένα καζάνι τον μαύρο της Αφρικής που ζει σε όρια φτώχιας και εξαθλίωσης με ένα λευκό που κάνει ένα έγκλημα και τα φταίει στους μαύρους. Και κακά τα ψέματα, οι λευκοί στην Ευρώπη έκαναν τα πάνδεινα στους μαύρους και μέχρι σήμερα εκμεταλεύονται όλο τον πλούτο της Αφρικής. Δεν είναι τυχαίο που όλη η Αφρική κάποτε ήταν αποκίες Άγγλων, Βέλγων, Πορτογάλλων κτλ. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την γλώσσα που μιλάνε.
          Όπως και να ‘χει, δεν λέω πως αυτοί είναι αγγελούδια και ποτέ δεν έκαναν τίποτα αλλά σίγουρα μια χώρα με ένα υποτυπώδες πολιτισμό (Ευρώπη) σε σχέση με μια χώρα στην Ουγκάντα ή την Ζιμπάπουε που δεν έχουν ψωμί και κλέβουν ή σκοτώνουν για να φάνει, σίγουρα διαφέρει.
          Συνοψίζοντας να πω πως αυτά είναι γνώμες προσωπικές βέβαια Βεατρίκη και εννοείται πως σέβομαι απόλυτα και την δική σου άποψη!! 🙂 Δεν λέω πως εγώ είμαι σωστός και εσύ λάθος 🙂 Απόλυτα σεβαστή η άποψη σου και σ’ ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ για την κουβέντα μας

          Reply
          • Βεατρίκη Α

            April 24, 2018 at 7:52 am

            Καλημέρα!! Να τα λέμε, να συμφωνούμε, να διαφωνούμε, να διευρύνεται και η σκέψη μας! Πως αλλιώς!

          • Chris.Pinturicchio

            April 24, 2018 at 8:22 am

            Αει γεία σου :-)!! Καλημέρα και σε σένα 🙂

  2. ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ

    April 23, 2018 at 9:51 pm

    φυσικά κρίμα για τα κορίτσια , αλλά ακόμα πιο κρίμα που καταδίκασαν και σκότωσαν έναν αθώο και μάλιστα ένα παιδί
    που δε πρόλαβε να ζήσει και να χαρεί τη ζωή του
    ουφ ελυπήθηκα τον 14χρονο

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      April 24, 2018 at 6:24 am

      Όντως πολύ κρίμα Δελφινάκι… πολύ κρίμα για ένα παιδάκι.

      Reply
  3. F.

    April 24, 2018 at 2:09 pm

    Διάβασα το κείμενό σου, Chris, διάβασα και τα σχόλια και δεν νομίζω ότι έχω να προσθέσω κάτι. Μόνο πως μου ήρθαν στο μυαλό 2 βιβλία-ταινίες: To kill a mockingbird και Green mile.
    Καλό απόγευμα σε όλους! 🙂

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      April 24, 2018 at 2:14 pm

      Ναι όντως θυμίζουν τις ταινίες 🙂 Καλό απόγευμα και ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

      Reply
  4. efge63

    April 25, 2018 at 7:54 am

    Καλημέρα να πω σε όλη την παρέα !!

    Η δικαστική πλάνη αποτελεί δυστυχώς μια πολύ σκληρή πραγματικότητα αλλά σήμερα, χάρη κυρίως στην τεχνολογία, γίνεται όλο και πιο σπάνια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αθώων που καταδικάστηκαν από λάθος και δικαιώθηκαν χρόνια αργότερα. Υπάρχουν και κάποιοι που καταδικάστηκαν σε θάνατο από λάθος… Σύμφωνα με το Innocence Project, το οποίο υποστηρίζει τα θύματα δικαστικής πλάνης στις ΗΠΑ, το 63% των ατόμων που δικαιώθηκαν μέσω της εξέτασης DNA στις ΗΠΑ ήταν Αφροαμερικανοί…

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      April 25, 2018 at 8:06 am

      Πολύ καλή πληροφορία!!! Καλημέρα και σε ‘σένα

      Reply
  5. διονύσης μάνεσης

    August 28, 2018 at 3:48 pm

    Χαίρετε, χαίρετε. Εντελώς ετεροχρονισμένα, στην τόσο ευαίσθητη και ενδιαφέρουσα ανάρτηση, να προσφέρω ένα λογοτεχνικό παράλληλο. Στον “Κατάδικο”, του Θεοτόκη, υπάρχει λίγο πολύ η ίδια υπόθεση: Ένας φόνος κάποιου κοινωνικά δυνατού που “ρίχνεται” στις πλάτες του Τουρκόγιαννου, ενός φτωχού ανυπεράσπιστου ανθρώπου. Έχει ενδιαφέρον να το δεις.
    Πολλά φιλιά.

    Reply
    • Chris.Pinturicchio

      August 30, 2018 at 5:19 pm

      Κ. Διονύση, καταρχάς να σας ευχαριστήσω για το σχόλιο. Η αλήθεια δεν γνώριζα αυτήν την πανέμορφη πληροφορία και υπόσχομαι να το ψάξω.

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.