Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Το γνώριζες ότι το τραγούδι “Ήταν 1η Απριλίου” δεν ήταν Ελληνικό αλλά ξένο τραγούδι;

Αν και ακούγεται πολύ παράξενο για κάποιον που το μαθαίνει, όντως το τραγούδι δεν το γράψαμε εμείς αλλά πήραμε την μουσική απ’ αλλού και προσθέσαμε δικούς μας στίχους. Το συγκεκριμένο μοτίβο, δεν ήταν κάτι άγνωστό, αντιθέτως, ήταν πολύ συνηθισμένο και θα εξηγήσω πιο κάτω τι εννοώ.

Η μουσική του εθνικού μας τραγουδιού, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γιορτή της 1ης Απριλίου, την πήραμε από ένα Αμερικάνικο παραδοσιακό τραγούδι, που ονομάζεται “Oh my darling Clementine” και συχνά πιστώνεται στο Percy Montrose ή τον Barker Bradford.

Το τραγούδι, είχε ήδη διασκευαστεί σε 40 γλώσσες, πριν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 55’-59’ έτσι ήταν πολύ διάσημο την τότε εποχή. Τους στίχους, τους έγραψε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Χριστόδουλος Παπαχρυσοστόμου. Λέγεται, ότι τους στίχους τους είχε γράψει στα κρατητήρια της Πύλας, αφού συνελήφθη κατά την διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Πριν κλείσω το κείμενο θα πρέπει να αναφερθώ σ’ αυτό που είπα στην αρχή, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι περίεργο ή άγνωστο, αφού συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν. Τρανταχτό παράδειγμα είναι το τραγούδι “Κορόιδο Μουσολίνι”, που και αυτό συνδέεται άρρηκτα με εθνική γιορτή, της 28ης Οκτωβρίου. Η μουσική από το τραγούδι πάρθηκε από τον τραγούδι Reginella Campagnola του Eldo di Lazzaro.

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (4):

  1. sstylian

    March 29, 2019 at 3:36 pm

    Βρες το λάθος…: “Τρανταχτό παράδειγμα είναι το τραγούδι “Κορόιδο Μουσολίνι”, που και αυτό συνδέεται άρρηκτα με εθνική γιορτή, της 25ης Μαρτίου”

    Να σαι καλά

    Reply
    • Chris Pinturicchio

      March 29, 2019 at 3:41 pm

      Να είμαι ειλικρινείς δεν το κατάλαβα 🙂 Μπορείς να μου πεις;

      Reply
    • Chris Pinturicchio

      March 29, 2019 at 3:47 pm

      Τώρα το είδα ότι έβαλα λάθος γιορτή! Το διάβασαν εκατοντάδες άτομο και κανένας δεν το πρόσεξε. Έχεις πολύ καλό μάτι!
      Ευχαριστώ για την διόρθωση

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.