Το έθιμο των πιάτων στα χείλη: Φωτογραφικό άλμπουμ

lip-plates-1.jpg

Σήμερα θα ταξιδέψουμε σε μακρινά μέρη για να δούμε το περίεργο έθιμο που έχουν διάφορες φυλές, όπου βάζουνε πιάτα ή δίσκους στα χείλη τους.

Το έθιμο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Σουδάν και την Αιθιοπία, το 8700 π.Χ. (σύμφωνα με ιστορικούς) και εξαπλώθηκε σε πάρα πολλούς πολιτισμούς, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Είναι αβέβαιο από πού προήλθε αυτό το έθιμο αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες ανάμεσα στους επιστήμονες.

Μια από τις πιο αποδεχτές θεωρίες είναι η σκόπιμη παραμόρφωση των γυναικείων χειλιών ώστε να είναι λιγότερα ελκυστικές για τους έμπορους σκλάβων. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν πως τα χείλη ήταν σημάδι κοινωνικής κατάστασης, όσο πιο μεγάλα έκαναν τα χείλη τόσο πιο ψηλή ήταν η θέση τους στην κοινωνία. Μια τρίτη εκδοχή έχει να κάνει και πάλι με τις γυναίκες, όπου σε περίπτωση που μια γυναίκα έβαζε τα πιάτα στα χείλη της, υποδείκνυε ότι έχει ωριμάσει και είναι έτοιμη για να κάνει οικογένεια. Τέλος υπάρχει και η εκδοχή πως ήταν απλά ένας τρόπος καλλωπισμού.

Ο τρόπος που έβαζαν τα πιάτα ή τους δίσκους στα χείλη ήταν απλός. Ξεκινούσαν με κάτι πολύ μικρό και στην συνέχεια έβαζαν όλο και μεγαλύτερο ώσπου να φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος.

Προτού σας αφήσω να θαυμάσετε τις πανέμορφες φωτογραφίες και τα βίντεο, να αναφέρω και κάποιες φυλές που υιοθέτησαν το έθιμο, όπως τις Mursi και Surma από Αιθιοπία, τους Makonde από Τανζανία και Μοζαμβίκη, τους  Suyá και Botocudo από Βραζιλία αλλά και τους Aleut και Inuit από βόρειο Καναδά και Αλάσκα.

lip-plates-11lip-plates-12lip-plates-13lip-plates-15lip-plates-18lip-plates-2lip-plates-3lip-plates-4lip-plates-5lip-plates-6lip-plates-7lip-plates-8lip-plates-9lip-plates-10

Previous Post
Next Post

15 Comments

 • Πανέμορφες φωτογραφίες, λες;;;;; Απαίσιες παραμορφώσεις,λέω..Και κείνες στο βίντεο με τα ξεχειλωμένα τα χείλη..αηδία… Τι να πω…Αν γι αυτούς θεωρείται αυτό το βδέλυγμα, ομορφιά…τελικά, καλά το λένε, η ομορφιά είναι ζήτημα οπτικής γωνίας..Θ έχουν και καθρέπτες, δεν μπορεί ..ή δεν έχουν;;

  • Το βλέπω από μια άλλη οπτική γωνιά το θέμα προσωπικά Βεατρίκη. Μου αρέσουν αυτές οι φυλές που έμειναν αγνές και δεν τους άγγιξε ο δήθεν πολιτισμός μας. Αν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και τους εξηγούσαμε ότι εμείς κάνουμε πλαστικές εγχειρήσεις για να δείχνουμε ωραίοι και αυτοί τα ίδια θα έλεγαν.

 • Το συγκεκριμένο έθιμο μου θυμίζει ένα άλλο εξίσου μοναδικό και ιδιαίτερο, στο οποίο μια μογγολικη φυλή, αν θυμάμαι καλά, οι γυναίκες βάζουν καθώς μεγαλώνουν δαχτυλίδια στον λαιμό τους, έτσι ώστε να μεγαλώσει όσο γίνεται περισσότερο. Περισσότερα δαχτυλίδια, καλύτερη κοινωνική θέση.. αλλά η ρίζα και αυτού του εθιμου είναι η ίδια με το παραπάνω έθιμο.. Νομίζω ότι είναι όμορφο να ανακαλύπτεις πως λειτουργεί ο άνθρωπος κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί να ζει και εξελίσσεται ?

  • Με πρόλαβες! Βασικά θα έβαζα, πιο μετά βέβαια, ακόμη ένα κείμενο που θα έχει θέμα τα βραχιόλια στον λαιμό γιατί βρήκα πολύ ωραίες φωτογραφίες.
   Είναι όντως πολύ όμορφο να ανακαλύπτεις πως λειτουργούν η κάθε φυλή, ο κάθε λαός. ‘Οπως έγραψα και πιο πάνω μ’ αρέσει που αυτές οι φυλές έμεινας αγνές από τον “πολιτισμό” μας.

   • Ελπίζω να μην στο χάλασα.. απλώς μου ήρθε στο μυαλό από ένα ντοκιμαντέρ που είδα..
    Νομίζω καθετί έχει τα θετικά και τα αρνητικά του κομμάτια.. Εγώ τα θεωρώ μοναδικά αλλά δεν ξέρω πώς νοιώθουν αυτά τα πλάσματα που τα βιώνουν.. Νομίζω είναι όλα σχετικά. Απλώς μας γοητεύει το περίεργο, το αλλόκοτο, το μη σύνηθες..
    Όσο για τον 《πολιτισμό 》μας, ας μην επεκταθώ καλύτερα

    • Αυτά τα πλάσματα που το βιώνουν πιθανόν να είναι πιο ευτυχισμένα από ‘μας. Δεν σημαίνει πως εμείς που έχουμε πιο εύκολη ζωή είναι πιο όμορφη από την δική τους απλή ζωή. Κάποιες φορές ζηλεύω αυτού του τύπου ζωή.

     • Τι να σου πω.. Νομίζω όλα έχουν πολλές προεκτάσεις, εξαλλου ο άνθρωπος είναι μεταβλητή..
      Συμφωνώ ότι είναι ευτυχισμένοι, αλλά έχουν και την άγνοια για όσα θα μπορούσαν να έχουν, ο πολιτισμός έχει και τα καλά του. Η ουσία είναι πως μπορείς να έχεις ένα μέτρο χωρίς να αποκλείονται κάποια κομμάτια. Εγώ ας πούμε ζω σε ένα χωριό μέσα στην φύση, δεν έχω ίντερνετ στο σπίτι ούτε σταθερό τηλέφωνο, αλλά έχω νερό και ηλεκτρικό, αν δεν τα είχα απλώς η ζωή μου θα ήταν λίγο πιο απαιτητική, αυτό όμως δεν θα με έκανε και λιγότερο ευτυχισμένη γιατί έτσι το βλέπω εγώ. Κάποιος άλλος όμως δεν μπορεί ούτε στην σκέψη ότι δεν έχει ίντερνετ, άρα όλα είναι σχετικά.

     • Συμφωνώ με τα λεγόμενα σου και εγώ από χωριό στην Κύπρο είμαι. Με την οικογένεια μου έχω τα πάντα, εννοώ τα απλά που έχει ο περισσότερος κόσμος, αλλά κάποιες φορές θεωρώ πως αυτά δεν είναι και το παν. Αν δεν είχα internet απλά θα διάβαζα περισσότερα βιβλία. Αυτό που “στέκομαι” περισσότερο είναι η ευτυχία σαν άτομο. Αν είσαι ευτυχισμένος δεν έχει σημασία που ζεις και ποια μέσα χρησιμοποιείας. Εξάλλου θεωρώ ότι η απλή ζωή είναι πιο όμορφη από αυτή που πρόκειται να ζούμε στο μέλλον… ακόμη και τώρα.

     • Ναι!!!! Αλλά έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή την ζωή γι’ αυτό στο σήμερα αλλά και στο αύριο δυστυχώς θα υπάρχουν όλο και περισσότεροι δυστυχισμένοι άνθρωποι!

     • Αλήθεια όμως… την αφήσαμε γι’ αυτό το σήμερα. Γι’ αυτό κάποτε ζηλευώ αυτούς που ακόμη ζουν στο καλό παρελθόν.

   • Εγώ χαίρομαι να ανακαλύπτω καινούργια πράγματα, διαφορετικούς ανθρώπους, διαφορετικές κουλτούρες μακάρι να μπορούσα να τα έβλεπα όλα από κοντά όχι σαν αξιοπερίεργα, αλλά σαν διαφορετικά !!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: