Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Το πρώτο σχολείο στην Κύπρο – Λάρνακα 1733

Το σημερινό μας κείμενο είναι κατά κάποιον τρόπο η συνέχεια ενός παλαιότερου κειμένου, “Οι πρώτοι δάσκαλοι επί Τουρκοκρατίας – 1571” με διαφορά πως σήμερα θα αναφερθούμε στο πρώτο σχολείο που ιδρύθηκε στην Κύπρο.

Κατά τον 18ον αιώνα, όταν η Τούρκικη διοίκησης άρχισε να γίνεται πιο επιεικής, άρχισαν να δημιουργούνται και τα πρώτα δημόσια σχολεία. Στην Κύπρο, συγκεκριμένα στην Λάρνακα, ιδρύθηκε το 1733 το πρώτο Ελληνικό σχολείο από τον Μητροπολίτη Κιτίου Ιωαννίκιο Γ΄ (1727-1737).

Πρώτος δάσκαλος του σχολείου ήταν ο διάκονος Φιλόθεος ο οποίος ήταν απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής του Χαλεπίου (1726). Για τον διάκονο Φιλόθεο δεν διασώθηκαν ιδιαίτερες πληροφορίες εκτός από το ότι γεννήθηκε στην Λάρνακα, ο πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Νικολούδιας και ο πρώτος του μισθός, σαν δάσκαλος, ήταν 60 γρόσια. Από ιστορικές αναφορές, ο διάκονος Φιλόθεος πέθανε το 1750. Τον διαδέχθηκε ο πάτερ Σιλβέστρος.

Το σχολείο, για τα πρώτα 4 χρόνια, στηριζόταν στην υλική και οικονομική στήριξη της Μητρόπολης. Το πρόγραμμα του σχολείου περιλάμβανε την διδασκαλία εκκλησιαστικών συγγραφέων αλλά και μαθήματα γραμματικής.

Το σχολείο συνέχισε να  λειτουργεί μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα αλλά και τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα. Μέχρι τότε ιδρύθηκαν και λειτούργησαν εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε άλλες πόλεις όπως στην Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Κερύνεια και Αμμόχωστο.

513tax4tax111tax2

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (0):

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.