Μικρά που έμειναν στο Περιθώριο

Η πλημμύρα της 10ης  Νοεμβρίου του 1330

Από τις χειρότερες καταστροφές που έγιναν στην Κύπρο, ήταν η πλημμύρα της 10ης  Νοεμβρίου του 1330, όπου σκόρπισε το πανικό σε πολλές πόλεις του νησιού, ιδίως στην Λευκωσία.

Το τραγικό γεγονός καταγράφηκε από πολλούς χρονογράφους, όπως τον Αmadi, τον Φλώριο Βουστρώνιο και τον Λεόντιο Μαχαιρά. Οι περισσότεροι χρονογράφοι ισχυρίζονται πως υπήρξαν 3.000 νεκροί, μόνο στη Λευκωσία.

Την ημέρα εκείνη, ο Πεδιαίος (Πηθκιάς) ποταμός ξεχείλισε, μετά από παρατεταμένη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να εισέλθει στην πόλη της Λευκωσίας και να παρασύρει τα πάντα στο διάβα του.

Ο ποταμός κατέστρεψε πολλά σπίτια με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μείνουν στον δρόμο. Οι άστεγοι, βρήκαν καταφύγιο στην Αρχιεπισκοπή, την Αγία Σοφία αλλά και σε άλλους ναούς. Όπως αναφέρουν οι  ιστορικοί, ο τότε Λατίνος αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, βοήθησε ιδιαίτερα τους πληγέντες με διάφορες φιλανθρωπίες.

Οι πλημμύρες, εκείνην την χρονιά, παρατηρήθηκαν σε πολλές περιοχές της Κύπρου αλλά έπληξαν ιδιαίτερα την Λευκωσία, την Πάφο και την Λεμεσό.

Παρακάτω παρουσιάζω το περιστατικό όπως ανεγράφη από τον Λεόντιο Μαχαιρά.

“Και εκουρουνιάστην* ο Ούνγκε τε Λουζουνίας, ο ανιψιός του˙ και να σας ειπώ τα πράγματα τά εγίνουνταν εις τον καιρόν του. Εις τους ˏατλ΄ [1330] Χριστού εκατέβην ο ποταμός της χώρας τόσον μέγας και εξηρίζωσεν πολλά δεντρά και εκατέβασέν τα και εφέραν τα εις την χώραν και εστούππωσεν το γιοφύριν του σινεσκάρδου˙* και ο ποταμός επήγεν τριγύρου της χώρας και εχάλασεν πολλά σπιτία και έπνιξεν πολύν λαόν· και το ψήλος του νερού έχει σημάδιν έναν καρφίν εις τον Άγιον Γεώργιον των Ορνιθίων”.

* κουρουνιάζομαι: στέφομαι βασιλιάς

* στουππώνω: φράσσω

* σινεσκάρδος, ο: αρχιαυλικός, οικονόμος μεσαιωνικού οίκου

Nic-1788 copyst_sophia_01_1Capturenasa_13

Άμα γουστάρεις, ακολούθησε το Περιθώριο στο Google News

Comments (0):

  1. strovoliotis

    August 26, 2017 at 9:09 am

    Εχουμε ιδέα που είναι (ήταν) η γέφυρα της τρίτης φωτογραφίας;

    Reply
  2. Chris.Pinturicchio

    August 26, 2017 at 9:32 am

    Δυστυχώς δεν γνωρίζω. Μπορώ να πω όμως με σιγουριά πως δεν είναι το γιοφύρι των Αργυραμοιβών μιας και καταστράφηκε εκείνην την νύκτα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του Basil Sterard “Οι εμπειρίες μου στην Κύπρο”.

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.